open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
65.000 glasova "propada" jer glasači idu na skijanje u inostranstvo
Može se očekivati da će neznatan broj "skijaša" u nedjelju svejedno pristupiti izborima: Do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5.095 birača koji će u to vrijeme boraviti van Hrvatske
02.01.2020. u 11:41
get url
text

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo ih je 5.095 izvadilo potvrde za glasanje u inostranstvu, pišu hrvatski mediji i navode kako je riječ o brojci koja bi mogla biti presudna u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

Kako god protekao drugi krug predsjedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova 5. januara biti manja za najmanje 65 hiljada građana koliko će ih, prema procjenama iz turističke industrije, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekim od poznatih evropskih skijališta.

To je brojka do koje je Jutarnji došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dijela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

U prvoj skijaškoj sedmici na skijanje bi moglo otići oko 110 hiljada građana; baza je to od 70 do 80 hiljada osoba s pravom glasa s obzirom na to da trećina otpada na djecu i maloljetnike koji nemaju pravo glasa. Može se očekivati da će neznatan broj "skijaša" u nedjelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5.095 birača koji će u to vrijeme boraviti van Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5 hilada glasača s potvrdama za glasanje u inostranstvu od procijenjenih 70 hiljada "skijaša", došlo bi se tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.