open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Amerika odbacila navode da je Izraelu dala zeleno svjetlo za invaziju na Rafah u zamjenu za "ograničeni" napad na Iran
Teheran je preko noći izveo napad na Izrael u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na njegov konzulat u Siriji u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira, uključujući dva najviše rangirana komandanta
AUTOR: Anadolija
18.04.2024. u 18:55
get url
text
Bijela kuća
Bijela kuća
Bijela kuća je u četvrtak oštro odbacila davanje zelenog svjetla Izraelu za invaziju na grad Rafah na jugu Gaze u zamjenu za obavezu Tel Aviva da izvrši "ograničenu" odmazdu protiv Irana, javlja Anadolija.
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je pod uvjetom anonimnosti, da tvrdnja "nije istinita i da nije nešto o čemu se raspravljalo".
Novinska kuća "Al-Araby al-Jadeed" sa sjedištem u Londonu izvijestila je ranije da je Bidenova administracija dala odobrenje u zamjenu za obećanje Izraela da neće izvršiti odmazdu velikih razmjera protiv Irana zbog napada bez presedana balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama prošlog vikenda, citirajući anonimni egipatski izvor.
- Izvještaj je netačan - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u e-poruci.
Teheran je preko noći izveo napad na Izrael u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na njegov konzulat u Siriji u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira, uključujući dva najviše rangirana komandanta Islamske revolucionarne garde za Siriju i Liban.
Izrael nije službeno preuzeo odgovornost za napad, ali je izveo napade na iranske ciljeve širom Sirije posljednjih mjeseci. SAD je negirao bilo kakvu ulogu u tome.
Izrael je obećao osvetu za iransku odmazdu. Teheran je u četvrtak zaprijetio da će "preispitati" svoju nuklearnu doktrinu ako Izrael krene napasti bilo koje iransko nuklearno postrojenje usred pojačanih napetosti između dva regionalna neprijatelja.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je dugo obećavao da će izvršiti invaziju na Rafah gdje je 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište nakon što su ranije bili raseljeni tokom više od pola godine izraelskih napada.
Bidenova administracija je rekla da neće podržati invaziju koja ne objašnjava humanitarne posljedice koje bi uslijedile, a Bijela kuća već sedmicama pokušava zakazati sjednicu s izraelskom delegacijom u Washingtonu kako bi predstavila alternative.
Do danas je održan samo virtuelni sastanak. U izvještajima se navodi da će se još jedan virtuelni krug održati u četvrtak.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.