open-navfaktor-logo
search
Šalje i oružje
Biden potpisao zakon o pomoći u iznosu od 95 milijardi dolara: Najveće sume za Ukrajinu i Izrael
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 19:00
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden potpisao je danas sveobuhvatni zakon o potrošnji u iznosu od 95 milijardi dolara kojim se finansiraju njegovi najvažniji prioriteti nacionalne sigurnosti, uključujući vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini.
Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Biden je rekao da je dugo odlagani paket trebao prije stići do njegovog stola, ali je rekao da će i ovako nastaviti američko vodstvo u svijetu i učiniti Ameriku i svijet sigurniji.
- To daje vitalnu podršku američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji svom suverenitetu, životima i slobodi svojih građana. I to je ulaganje u našu vlastitu sigurnost. Jer kada naši saveznici budu jači, onda smo i mi jači - rekao je Biden.
Biden je zakon ratificirao svega nekoliko sati nakon što ga je Senat odobrio, a najavio je i brzu implementaciju.
Zakonom utvrđeni američki paket pomoći uključuje više od 60,8 milijardi dolara za Ukrajinu, 16,6 milijardi za Izrael i osam milijardi dolara za indo-pacifičke saveznike koji se suprotstavljaju Kini. Zakonom bi se također trebala dodijeliti 9,1 milijarda dolara za humanitarne napore širom svijeta, uključujući i ratom razorenu Gazu gdje je izraelski rat izazvao široko rasprostranjeno razaranje i patnju.
Biden je rekao da će u narednim satima njegova administracija objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati vitalno oružje za pomoć u borbi protiv Rusije. To će uključivati više municije za protivvazdušnu odbranu, municiju za raketnu artiljeriju i oklopna vozila.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.