open-navfaktor-logo
search
Uprkos teškim uvjetima
Palestinci u Gazi ne dozvoljavaju da život stane: Održali vjenčanje u šatorskom naselju
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 18:53
get url
text
Svadba u šatorskom naselju u Rafahu
Svadba u šatorskom naselju u Rafahu
FOTO: AA
Palestinci u Pojasu Gaze već sedam mjeseci izloženi su svakodnevnim brutalnim napadima izraelske vojske u kojima je dosad ubijeno više od 34 hiljade ljudi, većinom žena i djece.
Međutim, stanovnici Gaze, koliko god bilo teško u ratnim uvjetima, ne dozvoljavaju da život stane i bore se na razne načine da odole izraelskim napadima i blokadi palestinske enklave.
Tako je u šatorskom naselju u Rafahu organizovano vjenčanje za mladence kojem su prisustvovali brojni Palestinci.
Porodica Abu Anza, koja je morali izbjeći u Rafah na jugu Pojasa Gaze zbog strašnih napada izraelske vojske na Khan Younis, organizovala je vjenčanje za kćerku Ranu.
Skromno vjenčanje održano je u improviziranim šatorima, ali to nije spriječilo rodbinu mlade i mladoženje i njihove prijatelje da se zajedno raduju ovom posebnom trenutku za mladence.
Veselju su se posebno radovali mališani koji su pjevali pjesme s drugima kako bi poželjeli sreću mladencima koji su odlučili da žive zajedno uprkos teškim ratnim uvjetima u kojima se nalaze.
U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 34.262 Palestinca, a povrijeđeno ih 77.229.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.