open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje
U izraelskim napadima tokom noći u Gazi ubijen veliki broj Palestinaca
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 11:34
get url
text
Gaza
Gaza
FOTO: AA
Veliki broj Palestinaca je ubijen, a deseci su ranjeni u napadima koje je izraelska vojska tokom noći izvela na okupirani i blokirani Pojas Gaze.
Izraelske snage ne prestaju s napadima na palestinsku enklavu već 201 dan.
Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, troje Palestinaca ubijeno je u zračnom napadu koji je izraelska vojska izvela u blizini škole Abu Arban u izbjegličkom kampu Nuseirat, koji se nalazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze.
Izraelska vojska je bombardovala i područje oko kampa Al-Jadid, sjeverno od izbjegličkog kampa Nuseirat.
Mnogi ljudi su ubijeni, a veliki broj je ranjen u izraelskim napadima na četvrti Az-Zeytun, Shujaiyye, Tuffah, Ed-Durj, Tel el-Hawa i Er-Rimal u gradu Gazi.
Mnogi Palestinci su povrijeđeni u napadu izraelske vojske, koja je tenkovskom i artiljerijskom vatrom pogodila i gradove Beit Lahya i Beit Hanoun u sjevernim regijama Pojasa Gaze.
Izraelska vojska je takođe do jutra bombardovala neke stambene oblasti u centralnim i južnim regionima Pojasa Gaze.
U Pojasu Gaze s oko 2,3 miliona stanovnika vlada velika humanitarna katastrofa, jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 201 dan, gađajući civilna naselja, bolnice, škole i skloništa u koja se sklanjaju raseljeni Palestinci, ali i sprečava protok humanitarne pomoći.
Međunarodni krugovi, posebno organizacije UN-a, pozivaju na prekid vatre u Gazi i povećanje ulaska humanitarne pomoći u regiju gdje vlada glad, žeđ i nedostatak higijenskog materijala, gdje većina bolnica nije u funkciji, a postoji i nedostatak medicinskog materijala.
Philippe Lazzarini, generalni komesar UN-ove Agencije za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), objavio je da je broj djece ubijene u Gazi od 7. oktobra prošle godine veći od ukupnog broja djece ubijene u ratovima širom svijeta u posljednje četiri godine.
- Ovo je rat koji se vodi protiv djece - rekao je Lazzarini.
Ministarstvo zdravstva u Gazi u utorak je objavilo da su u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena 34.183 Palestinca, uključujući najmanje 14.685 djece i 9.670 žena.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.