open-navfaktor-logo
search
"Godina rastućih sukoba"
Bivši američki general: Srbija će provoditi svoj projekt Velike Srbije u BiH, Crnoj Gori i Kosovu
Ovu godinu obilježit će intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Europe, no nova američka vlada vratila je fokus SAD-a na to područje nakon više od desetljeća povlačenja, rekao je penzionisanii vrhovni zapovjednik snaga NATO-a Philip Breedlove.
09.03.2021. u 19:30
get url
text

- 2021. će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana - rekao je general američkog zrakoplovstva Breedlove, javljajući se s Floride za virtualni okrugli sto za hrvatske novinare, prenosi Index.hr.

Kazao je kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom "političkom hodočašću" ciljao na dvije države koje "Moskvi omogućuju da provodi svoju regionalnu politiku 'razjedini pa vladaj'" – Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Moskva će se nastaviti žestoko protiviti napretku BiH prema Europskoj uniji, a Srbija će provoditi svoj takozvani projekt Velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH, predviđa Breedlove, stručnjak za europsku sigurnost.

Taj američki general, koji novog američkog ministra odbrane Lloyda Austina zove "dobrim prijateljem”, a u prošlosti je često surađivao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom dok je on bio senator, pa potpredsjednik, tvrdi da je "dobra vijest" što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO-u i jugoistoku Europe.

- Novi predsjednik će vratiti Ameriku u Europu kako bi tamo ponovno bila dio vodstva, nakon dvanaest godina američkog "povlačenja" s kontinenta - naglasio je.

Breedlove ističe da "odbija biti političar" jer u Washingtonu ima povjerenje obje političke strane "pa ne želi otuđiti polovinu publike", no rekao je da su ljudi koje je imenovala Bidenova vlada snažno predani NATO savezu te upoznati s evropskim i zapadnobalkanskim geopolitičkim kontekstom.

- Mislim da ćete vidjeti primjerenu vrstu pažnje SAD-a - rekao je.

Komentirajući ubrzano vojno jačanje Srbije, Breedlove je rekao kako NATO u svom djelovanju mora biti otvoreniji oko događaja na Balkanu.

- Dio shvaćanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategoriziranje. Mislim da bi bilo od velike pomoći kad bi vodstvo NATO-a bilo direktnije oko tih zabrinutosti - te na to odgovorilo diplomatskim i političkim radom u regiji - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.