open-navfaktor-logo
search
Dvodržavno jedino rješenje
Borrell: Evropa podijeljena o pitanju Palestine
Borrell je u obraćanju na Institutu Hoover američkog Stanford univerziteta kazao da je potrebno pokrenuti politički proces za jačanje palestinske administracije
AUTOR: Anadolija
14.05.2024. u 18:18
get url
text
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, izjavio je da su zemlje članice, koje su jedinstveno djelovale po pitanju ukrajinsko-ruskog rata, previše podijeljene kada je Palestina u pitanju.
Borrell je u obraćanju na Institutu Hoover američkog Stanford univerziteta kazao da je potrebno pokrenuti politički proces za jačanje palestinske administracije.
- Moramo glasno i jasno reći da je postizanje dvodržavnog rješenja jedini način da se riješimo ove tragedije. Bez obzira koliko je teško, ne vidim drugi način da se zaustavi ova tragedija, koja će ostati mrlja na savjesti čovječanstva - rekao je Borrell.
Istakao je da je Evropa podijeljena po pitanju Palestine.
- Osim nekih izuzetaka, zemlje EU-a su veoma jedinstvene protiv Rusije. One su veoma ujedinjene u podršci Ukrajini politički, ekonomski, u svakom aspektu, ali smo veoma podijeljeni o pitanju Gaze - kazao je Borrell.
Istakao je da je EU preuzela odgovornost da pomogne u postizanju rješenje o dvije države i da se nastavljaju kontakti sa arapskim partnerima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.