open-navfaktor-logo
search
MUP izvršio ispravku
Bošnjaci u Srbiji mogu dobiti lične dokumente na bosanskom jeziku
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin saopćio je da Bošnjaci u Srbiji od danas mogu da dobiju lične dokumente na maternjem, bosanskom jeziku i pismu, nakon što je MUP Srbije, na inicijativu i zahtjeve te stranke, izvršio ispravku.  
22.06.2022. u 16:28
get url
text

Ugljanin je u obraćanju medijima ocijenio da ovakav odgovor MUP-a otvara nadu da je u Republici Srbiji moguće uspostaviti pravnu državu, vladavinu prava i pravnu sigurnost, javlja Anadolu Agency.

- Imam priliku, čast i zadovoljstvo da saopćim građanima ove zemlje da je prema Bošnjacima izvršena ispravka, u sistemu Republike za izdavanje ličnih dokumenata. Bošnjaci u Republici Srbiji od danas mogu da dobijaju dokumente na svom jeziku i pismu. Dokazano je da ima i kadrova i znanja i volje za to - istakao je on i dodao da su članovi predsjedništva SDA Sandžaka posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da, i u praksi, Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti dokumente na bosanskom jeziku i pismu.

On je pozdravio pozitivan odgovor srbijanskih vlasti i izrazio očekivanje da će biti "mnogo ovakvih veselih vijesti iz MUP-a i drugih ministarstava".

- Potvrđeno je ono što je predsjednik Republike Srbije na inauguraciji rekao, da želi da razvija dobre odnose sa Bošnjacima i ono što je bilo u Priboju, da se nikad više ne ponovi. Ovo je prvi korak ka tome. Čestitam. Neka je svima sretno - poručio je Ugljanin.

Podsjetio je da je SDA Sandžaka 14. aprila ove godine ustanovio da Bošnjaci u ovoj državi ne mogu da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na maternjem, bosanskom jeziku, obraćao se javnosti i 26. aprila uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije, obavijestio ga o tome i predložio rješenje.

- To je ono čime treba da se bave bošnjačke stranke. Prije nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nas je obavijestilo da su sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku i pismu otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahtjeve i dobiju lične karte, ukoliko žele, i na bosanskom maternjem jeziku i pismu - naveo je lider SDA Sandžaka te ocijenio da je, ne samo za Bošnjake nego za autoritet države u svijetu veliki dan i veliki korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije.

Govoreći o političkom organiziranju Bošnjaka, Ugljanin je istakao da političke stranke i Bošnjačko nacionalno vijeće preuzimaju kompletnu odgovornost za predstavljanje i zastupanje bošnjačkog naroda u Republici Srbiji i da se "SDA Sandžaka, u skladu sa Ustavom zakonom i međunarodnim standardima, statutom i programom stranke zalaže za priznanje i poštovanje nacionalnog identiteta Bošnjaka, koji kao autohton narod u Srbiji čine brojčano izraženiju manjinsku nacionalnu zajednicu".

- Ova stranka je osnovana sa jasnim ciljem da predstavlja i zastupa interese Bošnjaka. Ovo je jedan vrlo važan korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe i uspostavljanju sistema vladavine prava u praksi - naglasio je on.

Diplomate OSCE-a i SAD-a su tokom susreta sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) prošle sedmice razgovarale o temi prava Bošnjaka u Srbiji na izdavanje ličnih dokumenata na maternjem jeziku i pismu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.