open-navfaktor-logo
search
Napadnuta "sigurna zona"
Centar za borbu protiv dezinformacija Turske opovrgnuo izraelske tvrdnje o granatiranju Rafaha
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 14:06
get url
text
FOTO: Arhiv/AA
Centar za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske saopćio je da je netačna tvrdnja zvaničnih izraelskih izvora o napadu na Rafah 26. maja prema kojim su "pripadnici Hamasa bili meta i da su pogođeni na lokaciji izvan sigurne zone".
- Suprotno onome što se tvrdilo, regija koju je granatirao okupatorski Izrael 26. maja bila je "sigurna zona" u Rafahu u kojoj su bili smješteni civili koji su tražili utočište od izraelskih napada, a ne sjedište Hamasa - navode iz centra.
Izraelske snage (IDF) su 6. maja 2024. godine objavile da je proširena sigurna zona u području Al-Mawasi. U objavi se navodi da će se okupacija protezati od Deir al-Balaha na sjeveru do Blokova 2323, 2371 i 2360 na jugu i istoku do centra grada Khan Younis, kao što je prikazano na mapi, navodi se.
Dodaju da je Izrael pozvao civile koji žive u istočnim kvartovima Rafaha da "idu u sigurnu zonu" i to su učinili putem SMS-a, telefonskih poziva i publikacija na arapskom jeziku.
- Glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee je 22. maja izjavio da su koordinate sigurne. Stoga je Izrael napao područje u koje su civili poslani pod krinkom sigurne zone. Međunarodne organizacije, uključujući Međunarodni komitet Crvenog križa i Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku - UNRWA, potvrdili su da je veliki broj civila bio meta izraelskih napada. Amnesty International je napad na palestinski kamp za raseljene nazvao "ratnim zločinom" koji treba istražiti - podsjećaju iz Centra za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske.
Dalje podsjećaju da snimci nastali ubrzo nakon napada pokazuju da su mnogi civili pogođeni. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je napad u Rafahu kao "tragičnu grešku" i priznao da su civili pogođeni.
Uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde (ICJ) u petak da Izrael odmah zaustavi svoju ofanzivu u gradu prepunom raseljenih Palestinaca, 45 ljudi je ubijeno u nedjelju, a 249 povrijeđeno. Navodi se da su među 23 ubijenih bile žene, djeca i starci.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.