open-navfaktor-logo
search
Ikona Formule 1
Lewis Hamilton poziva na zaustavljanje izraelskih napada na Gazu: Dosta je bilo, ovo mora prestati zbog djece
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 13:26
get url
text
Sedmostruki šampion Formule 1 Lewis Hamilton pozvao je na zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze koji traju više od sedam mjeseci i izazivaju humanitarnu katastrofu, javlja Anadolu.
- Dosta je bilo. Ne možemo nastaviti da gledamo ovu tragediju i ćutimo. Trauma i teror koji doživljava toliki broj ljudi, ali posebno nevina djeca je užasavajuća. Ovo mora prestati, za djecu, za njihove porodice i za njihove živote - naveo je 39-godišnji vozač Mercedesa iz Velike Britanije na društvenoj mreži Instagram u utorak.
Hamilton je podijelio i reels video o djeci koja žive u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je Izrael napao uprkos presudi Međunarodnog suda pravde.
Kancelarija za medije Vlade u Gazi saopćila je da je u izraelskom napadu u nedjelju na kamp za raseljene u Rafahu u blizini logističke baze UNRWA u Tal al-Sultanu ubijeno najmanje 45, a ranjeno 250 osoba, uglavnom djece i žena. Nakon napada brzo se proširio požar.
Od početka izraelskih napada 7. oktobra prošle godine više od 36.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi, uglavnom žena i djece, uništen je veći dio infrastrukture, a napadi i izraelske blokade doveli su do humanitarne katastrofe.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.