open-navfaktor-logo
search
Predsjednica BNV-a
Curić: Srbija treba da prizna zločine nad Bošnjacima i usvoji zakon o lustraciji
Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je da je zadatak ovog najvećeg političkog i zastupničkog tijela Bošnjaka da brani i zastupa interese ovog naroda u Srbiji. Ona je za kazala da je Srbija u obavezi da prizna i rasvijetli sve zločine nad Bošnjacima.
24.10.2022. u 15:35
get url
text

- Srbija najprije treba da prizna te zločine, da kazni odgovorne i da prije svega usvoji zakon o lustraciji kako bi se stvorili uvjeti da zajedno gradimo spomen-obilježja svim žrtvama državnog terora nad Bošnjacima u Sandžaku. To je sastavni dio našeg programa za koji se zalažemo - rekla je Curić koja je kandidatkinja liste "Bošnjačko jedinstvo" na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće koji se u Srbiji održavaju 13. novembra.

Dodala je da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da se Bošnjačko nacionalno vijeće svede na nadležnosti koje su manje od onih koje su definisane Ustavom Srbije i zakonima.

- Iz tog razloga posebno ističem da BNV u skladu sa zakonom i svojim Statutom samostalno zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere o svim pitanjima koja se tiču boljeg položaja, statusa i identiteta Bošnjaka, kao i prava koja su predviđena Ustavom Srbije. Naš program i ciljevi su zajednički za sve Bošnjake u ovoj zemlji i obavezuju nas na bošnjačko jedinstvo - rekla je ona i dodala da je cilj izgradnja Sandžaka u kojem će svi Bošnjaci u svim oblastima života biti ravnopravni i u kojem će policiju i vojsku doživljavati kao svoju.

- Gradit ćemo dobre odnose sa svim narodima sa kojima živimo, ali ćemo istovremeno graditi dobre odnose unutar bošnjačkog korpusa. Izgradili smo BNV koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, u kojem su dobrodošli svi koji mogu doprinijeti boljem životu Bošnjaka u ovoj zemlji. Sigurna sam da će na izborima Bošnjaci pokazati zrelost i da će bez obzira na svoje političke i koalicione interese sačuvati jako i nezavisno Vijeće i da će podržati našu listu - rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će veći broj Bošnjaka ministara u novoj Vladi Srbije doprinijeti boljem položaju ovog naroda u toj zemlji, Curić je kazala da se BNV uvijek borilo za snažno i djelotvorno učešće Bošnjaka u svim državnim institucijama, od republičkog do lokalnog nivoa, ali prije svega u zapošljavanju u tim ustanovama.

- Što se tiče učešća Bošnjaka mandatom, svakako da i to podržavamo, ali nama je prevashodno zadatak da se popravi nacionalna struktura u državnim institucijama. Mi smo skoro reagovali na diskriminaciju Bošnjaka prilikom zapošljavanja u policiji, u Vatrogasnoj službi. Tu je neravnomjeran broj koji ne oslikava nacionalnu strukturu zaposlenih, tako da je u toj službi samo 10 posto Bošnjaka u sredini u kojoj oni čine 80 posto stanovništva. Dobrodošli su svi oni koji mogu da doprinose boljem životu Bošnjaka u našoj zajednici, ali se istovremeno borimo za jako i samostalno BNV koje će funkcionisati bez ikakvih političkih i koalicionih pritisaka i interesa - rekla je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.