open-navfaktor-logo
search
Ponovljeni stavovi
Dačić: BiH ne može postati članica NATO-a bez saglasnosti RS-a
Mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze, kazao je srbijanski šef diplomatije
05.05.2019. u 17:49
get url
text

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija i Srbi zalažu za vojnu neutralnost, te da misli da BiH nikada neće postati članica NATO-a, jer je to nemoguće bez saglasnosti RS, odnosno Srba koji u njoj žive.

- NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze. Činjenica da su zemlje članice NATO-a oko nas neće promijeniti ni položaj BiH, ni položaj Srba - rekao je Dačić za ruske "Vijesti".

On je istakao da Srbija želi korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom, posebno pošto je misija NATO-a na Kosovu, koja bi, u skladu sa Briselskim sporazumom, trebalo da osigura mir.

- Ali nećemo postati član tog saveza, s obzirom na negativno prethodno iskustvo koje imamo. Zločini NATO-a, koji je ubio mnogo djece, ne mogu se zaboraviti i šteta je što niko za to nije odgovarao - rekao je Dačić, dodajući da se posljedice bombardovanja još osjećaju.

Dačić je rekao da Srbija pokušava da postane članica EU, ali to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose sa prijateljima kao što je Rusija, te najavio da će Sporazum o stvaranju slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije biti potpisan na jesen.

On je ponovio da Srbija nikada nije uvela i neće nametati sankcije ili bilo kakve restriktivne mjere protiv Rusije, uprkos činjenici da je pod velikim pritiskom.

Dačić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo, te da je zaključenje nekog sporazuma između Beograda i Prištine prije kraja godine moguće samo ako Priština pokaže da želi kompromis, javlja Srna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.