open-navfaktor-logo
search
Završeni protesti
Deseci hiljada građana gladnih i žednih pravde zatražili odlazak Vučića s vlasti; Glumac Maričić: Gotov je
U Beogradu su završeni šesti po redu protesti građana.
09.06.2023. u 22:23
get url
text

Deseci hiljada građana napravili su večeras, u okviru skupa "Srbija protiv nasilja", veliki "prsten" oko Vlade Srbije koji se protezao i na okolne ulice tražeći odlazak s vlasti predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića i ostavke odgovornih za dva masovna ubistva početkom maja, javlja Anadolija.

Istaknuto je da su građani gladni i žedni pravde, empatije, života bez straha i nasilja, gladni i žedni sigurnosti, a naglašeno je da protest ne pripada nijednom pojedincu već svim građanima Srbije.

 

Po uzoru na prethodni skup, građani su i na ovome pustili u zrak dva transparenta koje su nosili crni i bijeli helijumski baloni na kojima je pisalo "Restart sistema".

Na transparentima su bile iscrtane karikature srbijanskog predsjednika Aleksanadra Vučića i šefa Sigurnosno -informativne agencije Aleksandra Vulina, sa porukama "Vučiću odlazi!" i "Vuline odlazi!".

Građani su nosili i kartonske figure Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić i urednika tabloida "Informer" Dragana J. Vučićevića u crno-bijelim zatvorskim uniformama i kapama.

VEZANI TEKST - Šesti protest "Srbija protiv nasilja": Građani najavili formiranje "prstena" oko zgrade Vlade

Glumica Jelisaveta Seka Sablić obratila se građanima i rekla da je Skupština Srbije "školski primjer nasilja".

Ona je dodala da je nasilje i "jeftino, tabloidno prozivanje glumaca", a da je nasilje nad građanima to što ne mogu da stignu do ljekara, "a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao".

 

U ime organizatora glumac Hadži Nenad Maričić pozvao je da sljedeći put na protestu bude više ljudi nego ikada. On je rekao da "nema nazad".

- Pobjeda je pred vratima! Gotov je - rekao je Maričić.

On je istakao da će "protesti dobiti novi oblik" ako do kraja iduće sedmice ne budu ispunjeni zahtjevi građana i da će građani "sa bine krenuti u nove akcije".

Građani su nosili transparente "Indeks nije pasoš", "Lustracija, robija, kraj.", "U tišini nasilje opstaje" i "Izvuk'o se konac, para se džemper".

Prvi protest održan je 8. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.