open-navfaktor-logo
search
Nisu navedeni detalji
Direktor hitne medicinske pomoći u Gazi ubijen u izraelskom zračnom napadu
Zvanična palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je Al-Jafrawi ubijen u izraelskom zračnom napadu na medicinsku kliniku Al-Daraj u centru grada Gaze
AUTOR: Anadolija
24.06.2024. u 15:32
get url
text
 Direktor hitne medicinske pomoći u Pojasu Gaze Hani Al-Jafrawi ubijen je u izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak ujutru, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.
U saopćenju se navodi da "zdravstveni radnici nastavljaju svoju humanitarnu dužnost evakuacije ranjenih i ubijenih 24 sata, uprkos kontinuiranom izraelskom bombardovanju".
Ministarstvo je ponovo potvrdilo "odlučnost da nastavi sa svojim medicinskim i humanitarnim obavezama uprkos sistematskom ciljanju i direktnim napadima, koji su rezultirali smrću 500 zdravstvenih radnika i pritvaranjem više od 310 drugih u teškim i nehumanim uvjetima".
U saopćenju se ne navode detalji o okolnostima Al-Jafrawijeve smrti. Međutim, zvanična palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na neimenovane medicinske izvore, objavila je da je Al-Jafrawi ubijen u izraelskom zračnom napadu na medicinsku kliniku Al-Daraj u centru grada Gaze.
U nedjelju navečer, Civilna zaštita Gaze saopćila je da su izvukli tijela dvojice palestinskih radnika Ministarstva zdravlja i nekoliko povrijeđenih osoba sa mjesta napada na kliniku.
Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.
Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.