open-navfaktor-logo
search
Unakrsne optužbe
Dojave o bombama postale dio izborne kampanje u Srbiji
Učestale dojave o bombama, navodno postavljenim u beogradskim školama, iskorištene su u petak za uzajamne optužbe opozicije i vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore raspisane za 17. decembar, nakon što su postavljene bombe prijavljene i u beogradskim vrtićima.
08.12.2023. u 17:11
get url
text

Izborna lista proevropske opozicione koalicije Srbija protiv nasilja ocijenila je da vlast Srpske napredne stranke nije u stanju riješiti problem dojava o bombama u školama koje su "postale svakodnevnica", dok vladajući za to istodobno traže krivce među političkim protivnicima.

Tim stajalištima prethodila je tvrdnja gradonačelnika Beograda u ostavci Aleksandra Šapića (SNS), koji je utvrdio da su dojave o bombama u školama "motivirane izborima" i "željom nekih da se domognu funkcija".

Predvodnica liste Srbija protiv nasilja na izborima 17. decembra za vijećnike u Skupštini Beograda Mila Popović u petak je javno zatražila da Šapić "odmah sva svoja saznanja u vezi s dojavama o bombama u školama i vrtićima proslijedi svom stranačkom kolegi, ministru policije Bratislavu Gašiću", te privremenoj gradskoj upravi koja vodi srbijansku prijestolnicu do ishoda prijevremenih izbora.

Kako u saopćenju navodi Popović, Šapić je obvezan to objasniti i "građanima koji su, s pravom, uznemireni i uplašeni".

Ona je zaključila da će "sve osim konkretnih i javnosti dostupnih informacija o tome ko stoji iza dojava o bombama, biti samo još jedan dokaz Šapićeve spremnosti da zlouporabi sigurnost djece".

Škole, fakulteti, aerodrom, sudovi, bolnice i pojedine medijske kuće u posljednjih su nekoliko mjeseci često na meti anonimnih dojava o postavljenim bombama, i premda su se sve dojave ispostavile lažnima, te vijesti u javnosti stvaraju nelagodu, posebno nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i masovnog ubistva u dva sela nadomak Beograda.

Niz prethodnih dojava u petak je proširen i na nekoliko vrtića u Beogradu.

Opozicija je reagirala porukom da će građani ponovno steći povjerenje u policiju ako "jasnim uputstvom za zaposlenike i roditelje" potvrdi da "ima jasnu proceduru, jer je sigurnost svih u njihovim rukama".

Opozicija je pozvala MUP i policiju da hitno pronađu i objave ko šalje poruke i kazni sve koji dojavljuju da su navodno postavljene bombe u obrazovnim i predškolskim ustanovama.

Ministrica obrazovanja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je u petak da dojave o bombama "intrigiraju sve u Srbiji", ali da je "sigurnost djece na prvom mjestu", prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.