open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Drama iznad oblaka: Pilot i kopilot zaspali tokom leta na pola sata
Nakon što se piloti zaspali, dogodio se niz navigacijskih grešaka
AUTOR: Faktor/The Guardian
10.03.2024. u 08:38
get url
text
Indonezijski pilot i kopilot aviona Airbus A320 indonezijskog avioprijevoznika Batik Air zaspali su na otprilike 28 minuta tokom leta iz indonezijske provincije Jugoistočnog Sulawesija do glavnog grada Indonezije Jakarte koji se dogodio 25. januara 2024.
Kako piše The Guardian, nakon što se piloti zaspali, dogodio se niz navigacijskih grešaka.
Unatoč tome, 153 putnika aviona i četiri člana kabinskog osoblja leta nisu povrijeđeni. Let je na kraju trajao dva sata i 35 minuta.
Ministarstvo saobraćaja Republike Indonezije zbog incidenta je "snažno kritiziralo" Batik Air te pozvalo avioprijevoznike da više brinu o odmornosti pilota, kopilota i drugog kabinskog osoblja. Ministarstvo je najavilo da će istražiti noćne letove u Indoneziji.
Avioprijevoznik Batik Air rekao je u subotu da "posluje uz odgovarajuću politiku odmora" i da je "predan provedbi svih sigurnosnih preporuka".
Dodao je da su piloti koji su 25. januara zaspali tokom leta privremeno suspendirani.
Istraga koju je proveo indonezijski regulator civilnog aviosaobraćaja pokazala je da se jedan od pilota prije leta nije dobro odmorio.
Oko 90 minuta prije nego što je avion poletio, kapetan aviona zatražio je od svog zamjenika dopuštenje da malo odmori i taj mu je zahtjev odobren. Kopilot je zatim preuzeo kontrolu nad avionima te kasnije neplanirano zaspao.
- Kopilot je tada imao blizance stare mjesec dana. Njegova se supruga brinula za djecu, a on joj je pomagao dok je bio kod kuće - stoji u izvještaju indonezijskog regulatora.
Piloti koji su zaspali tokom leta imaju 32 i 28 godina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.