open-navfaktor-logo
search
Provjerene informacije
Ovo je stranica na kojoj možete vidjeti hoće li biti turbulencija na letu avionom i koliko će biti jake
Hoće li biti turbulencije na vašem letu? Koliko će biti snažne? 
08.02.2024. u 11:16
get url
text

Odgovore na ova pitanja daje internetska stranica turbli.com. Na njoj se nalazi interaktivna karta koja predviđa vremenske uvjete na letovima – od tri sata do 24 sata prije putovanja.

Plava boja na interaktivnoj karti označava laganu turbulenciju, narandžasta označava umjerenu, a crvena jaku turbulenciju. Lagane turbulencije predstavljaju let avionom bez vidljivih problema.

Umjerena turbulencija očituje se kroz poteškoće koje možete osjetiti ako prošećetate, do, primjerice toaleta u avionu, dok jake pretpostavljaju da je vezanje obavezno, a rezultiraju snažnim naprezanjem sigurnosnih pojaseva te naglim promjenama nadmorske visine.

Nervozni letači trebaju znati da su ekstremne turbulencije u kojima je nemoguće kontrolirati letjelicu, iznimno rijetke.

Turbli.com nudi tri statične karte turbulencije – za svijet, SAD-e i Europu. Omogućava vam i da unesete početno i završeno odredište putovanja pri čemu se pojavljuje putanja vašeg leta s informacijama o mogućim turbulencijama.

Stranica koristi izvore podataka koje koriste piloti i avioprijevoznici za planiranje svojih letova – iz naprednih modela koja je razvila američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) te britanska agencija Met Office.

Valja imati na umu da su prognoze turbulencije tačne samo za vrlo blisku budućnost – maksimalno dva dana unaprijed. Dugoročne prognoze su se pokazale vrlo nepouzdanima i ne koriste se u aviosaobraćaju, objavio je punkufer.hr. 

Na temelju analize 150.000 kratkih i dugih letova iz 2023. godine napravljen je i popis najturbulentnijih ruta za prošlu godinu. U kojim dijelovima Evrope možete naći najviše turbulencija otkrijte u popisu u nastavku teksta.

10 najturbulentnijih ruta u Evropi:

Milano – Ženeva
Milano – Zürich
Ženeva – Zürich
Marseille – Zürich
Zgornji Brnik – Zürich
Nica – Basel
Nica – Zürich
Jerevan – Tbilisi
Basel – Venecija
Frankfurt na Maini – Caselle Torinese

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.