open-navfaktor-logo
search
Kina
Putnici bacaju novčiće na avion za sreću, ovaj ih je ubacio u motor
Na više od četiri sata bio je odgođen let u Kini nakon što je putnik bacio novčiće u motor, javljaju kineski državni mediji.
09.03.2024. u 19:43
get url
text
Avion kompanije Chinese Southern Airlines
Avion kompanije Chinese Southern Airlines

Incident se desio 6. marta.

Na video snimku, koji je podijeljen na više državnih medija, vidi se stjuardesa kako ispituje putnika koliko je novčića bačeno u motor. Putnik odgovara "tri do pet", prenosi CNN.

Putnika koji je navodno bacio novčiće kasnije je odvela aerodromska policija.

Aviokompanija je saopćila da su novčići pronađeni tokom sigurnosnih provjera. Nije precizirano koliko njih je pronađeno.

China Southern Airlines izdao je upozorenje "protiv neciviliziranog ponašanja" istakavši da "bacanje novčića u avion predstavlja prijetnju za sigurnosti u zrakoplovstvu i da će rezultirati različitim nivoima kazne". Objava ne pominje incident direktno.

Slični incidenti u kojim su ljudi bacali novčiće na avione, očito za "sreću", događali su se posljednjih godina u Kini.

Prošlog oktobra je let China Southern Airlinesa odložen u Guangzhouu nakon što je viđen putnik kako baca novčiće prema avionu. Godine 2021., let GX Airlinesa između Weifanga i Haikoua je otkazan kada je nekoliko novčića umotanih u crveni papir otkriveno na zemlji. A 2017. godine, jedan stariji putnik bacio je novčiće na avion China Southern Airlinesa tokom ukrcavanja na šangajski međunarodni aerodrom Pudong, tvrdeći da je to bila "molitva za siguran let".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.