open-navfaktor-logo
search
Pregovori u ćorsokaku
Dužnosnik Hamasa: Izraelska vojska okupirala je više od polovine grada Rafaha
AUTOR: Anadolija
21.05.2024. u 12:20
get url
text
Sami Abu Zuhri
Sami Abu Zuhri
FOTO: AA
Sami Abu Zuhri, jedan od dužnosnika Hamasa, rekao je da je izraelska vojska okupirala više od polovine grada Rafaha, gdje se na jugu Pojasa Gaze sklonilo približno 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.
Abu Zuhri je govorio za Anadoliju u vezi s izraelskim kopnenim napadom na Rafah, pregovorima o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Gazi, te privremenoj luci koju su Sjedinjene Američke Države izgradile u Pojasu Gaze.
Ističući da Izrael nije uspio preuzeti Pojas Gaze i palestinske grupe, Abu Zuhri je naveo da je izraelska vojska zbog neuspjeha u regijama, za koje je ranije tvrdila da je izvela uspješne operacije, ponovo pokrenula kopnene napade.
Napominjući da palestinske grupe u Gazi imaju moć otpora, Abu Zuhri je rekao:
- Okupator (Izrael, op.a.) doživljava neuspjeh za neuspjehom, pa ponavlja svoje prethodne pokušaje. Stoga, okupator mora priznati da neće biti uspješan u okončanju palestinskog otpora ili spašavanju svojih zarobljenika u Gazi.
Ističući da Izrael može spasiti zarobljenike u Pojasu Gaze ako prihvati uvjete palestinskih grupa, Abu Zuhri je naveo da "izraelska vojska ne može postići rezultate ratom koji nastavlja u Gazi".
Naveo je da palestinske grupe nisu izgubile moć i da Izrael ni na koji način ne može nametnuti svoje uslove.
Osvrnuo se i na situaciju u Rafahu.
- Okupator je ušao u grad Rafah i zauzeo ga više od polovine. Tamo je bio veliki izbjeglički talas, a sada je u gradu ostala samo četvrtina stanovništva. Okupatorski neprijatelj je također zauzeo graničnu kapiju Rafah (između Pojasa Gaze i Egipta, op.a.). Pružen je snažan otpor tome, što je prouzrokovalo žrtve u redovima okupatora - kazao je Abu Zuhri.
Ističući da je izraelski okupator spriječio da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah, Abu Zuhri je naveo da bi ponovnim otvaranjem prelaza Rafah, pomoć palestinskom narodu u Gazi trebala biti isporučivana kao i do sada.
Što se tiče indirektnih pregovora o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Gazi, Abu Zuhri je dodao:
- Pregovori između Hamasa i Izraela, uz posredovanje Egipta i Katara, zašli su u ćorsokak zbog stava Izraela. Hamas je prihvatio ponudu posrednika. Američka administracija je također unaprijed vidjela prijedlog. Okupator nije prihvatio ovu ponudu i stoga nije bilo moguće postići nikakav dogovor.
Abu Zuhri tvrdi da je Hamas dovoljno jak da odgovori na napade i ubijanja Izraela.
Na kraju je dodao kako privremena luka u Gazi, koju je izgradio SAD, ne može biti alternativa za zatvorene kopnene prelaze.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.