open-navfaktor-logo
search
Raste napetost
Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima
AUTOR: Fena/AA
19.04.2024. u 07:58
get url
text
FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija
Iranski državni mediji izvijestili su o eksplozijama u centralnoj provinciji Isfahan u petak, dok su američki mediji citirali zvaničnike koji su rekli da je Izrael izveo uzvratne udare protiv svog najvećeg rivala.
Sistemi protivzračne odbrane nad nekoliko iranskih gradova su aktivirani, javili su državni mediji, nakon što je zvanični emiter te zemlje saopćio da su se u blizini grada Isfahana čule eksplozije.
Izrael je ranije upozorio da će uzvratiti udarac nakon što je Iran ispalio stotine projektila i dronova na Izrael tokom vikenda. Većina njih je presretnuta.
Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se u blizini Qahjavarestana, u blizini aerodroma Isfahan i zračne baze Šekari, čule tri eksplozije, dok je portparol iranske svemirske agencije Hossein Dalirian rekao da je nekoliko dronova uspješno oboreno.
Nije bilo veće štete
Dalirian je na platformi X društvenih medija rekao da "nije bilo izvještaja o raketnom napadu".
- Izvještaji pokazuju da nije bilo veće štete ili velikih eksplozija uzrokovanih udarom bilo kakve prijetnje iz zraka - objavila je zvanična novinska agencija IRNA.
Nuklearna postrojenja u Isfahanu su navodno potpuno sigurna, objavila je iranska novinska agencija Tasnim.
ABC i CBS News objavili su da je napade izveo Izrael, citirajući američke zvaničnike. Nije bilo komentara iz Bijele kuće ili Pentagona. CNN je citirao zvaničnika koji je rekao da meta izraelskog napada nije bila nuklearna. Izraelska vojska je za AFP saopćila: "Trenutno nemamo komentar."
Stanovnici iranskog grada Isfahana ističu da u petak rano ujutro nisu čuli ništa usred izvještaja o izraelskom napadu na tom području, javlja Anadolija.
- Dobro smo - rekao je profesor Setareeh Sadeqi za Anadoliju.
Sadeqi je na društvenim mrežama objavio da se eksplozija dogodila nedaleko izvan grada.
- Nisam ništa čuo. Za sada je sve mirno i tiho. Želim da se vratim da spavam - dodao je uz osmijeh.
Izrael je izveo napad unutar Irana, prema američkim i iranskim medijima, ali nijedan od izvještaja nije identifikovao mete. Napad je uslijedio kao odgovor na iranski napad na Izrael tokom vikenda, koji je bio odgovor na raniji udar Izraela na iransku ambasadu u Siriji.
Američki mediji, pozivajući se na američke zvaničnike, objavili su da je Izrael izveo napad na iransku teritoriju. Vijest o izraelskom napadu na Iran, koju je prvi objavio američki kanal "ABC News", pozivajući se na američkog zvaničnika, kasnije su prenijeli "CBS News" i "CNN".
SAD nije dao zeleno svjetlo Izraelu
Prema izvorima neimenovanih američkih zvaničnika, Izrael je pokrenuo kontranapad na Iran u petak u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.
Američki "ABC News" je naveo da tvrdnje da je Izrael pogodio i neka područja u Siriji i Iraku nisu potvrđene.
U razgovoru za CNN, američki zvaničnik je rekao da administracija Joea Bidena nije dala zeleno svjetlo izraelskom "kontranapadu na Iran" i da SAD ne žele sveobuhvatan sukob u regionu. State Department i Pentagon još nisu potvrdili da je riječ o napadu.
Iranski mediji objavili su da su se eksplozije čule na sjeveroistoku provincije Isfahan, u kojoj se nalazi baza iranskog ratnog zrakoplovstva. Državna televizija je navela da se u provinciji Isfahan čula relativno snažna eksplozija.
- Izvor eksplozije još nije otkriven - objavila je iranska državna televizija.
Izraelska vojska odbila je da komentariše navode o eksplozijama u blizini iranske provincije Isfahan. Na pitanje dopisnika agencije Anadolija o eksplozijama u Iranu, portparol izraelske vojske je odgovorio da "još nisu komentarisali ovo pitanje".
Portparol je naveo da još nisu urađene nikakve izmjene sigurnosnih uputstava za širu javnost. Nakon zvukova eksplozije u provinciji Isfahan, saopćeno je da su obustavljeni letovi u Teheranu, Isfahanu i Shirazu i još nekim dijelovima Irana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.