open-navfaktor-logo
search
Broj ubijenih porastao na 33.843 osobe
Erdogan: Turska poslala deveti brod sa 3.774 tone humanitarne pomoći u Gazu
Govoreći nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Ankari, Recep Tayyip Erdogan je naglasio da Turska nije dopuštala izvoz u Izrael koji bi se mogao koristiti u vojne svrhe
AUTOR: Anadolija
16.04.2024. u 20:31
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turska je zadržala ulogu vodećeg pružaoca humanitarne pomoći Gazi, rekao je u utorak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, najavivši da je Ankara poslala deveti brod sa 3.774 tone humanitarnog materijala u palestinsku enklavu, prenosi Anadolija.
Govoreći nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Ankari, Recep Tayyip Erdogan je naglasio da Turska nije dopuštala izvoz u Izrael koji bi se mogao koristiti u vojne svrhe mnogo prije nego što je počela trenutna vojna ofanziva na Gazu u oktobru prošle godine.
Erdogan je istakao ulogu Turske kao stabilnog aktera usred globalnih previranja, pripisujući to njenoj uravnoteženoj vanjskoj politici i dostignućima u odbrambenoj industriji.
- Dolivanje ulja na vatru i kontinuirano ugađanje Netanyahuovoj administraciji nikome neće donijeti ništa dobro - rekao je Erdogan u obraćanju u predsjedničkom kompleksu, ističući da sve dok se ne okonča "ugnjetavanje i genocid" u Gazi, u regionu se mogu očekivati nove tenzije.
Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.
Broj ubijenih u napadima koje je izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.843.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.