open-navfaktor-logo
search
Saopćenje iz Pariza
Francuska pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji novu rezoluciju o Bliskom istoku: Operacije u Rafahu moraju prestati
AUTOR: Anadolija
28.05.2024. u 18:08
get url
text
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
Vlasti Francuske poručile su da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora usvojiti novu rezoluciju o situaciji na Bliskom istoku.
U saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da će Vijeće sigurnosti održati hitan sastanak u vezi sa situacijom u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze koji je na meti žestokih izraelskih napada.
- S obzirom na ozbiljnost situacije, Francuska smatra neophodnim više nego ikada da Vijeće usvoji novu rezoluciju. Ove operacije moraju prestati, kao što je zatražio i Međunarodni sud pravde - navodi se u saopćenju iz Pariza.
Također se navodi da Vijeće sigurnosti mora dozvoliti UN-u da odigra svoju ulogu u Pojasu Gaze kako bi odgovorilo na neposredne potrebe stanovništva i pustilo Palestince da upravljaju teritorijom koja mora biti sastavni dio njihove države.
Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi brutalne napade na Pojas Gaze, a Francuska je otvoreno izražavala podršku Izraelu.
Međutim, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je jučer "bijes" zbog izraelskih napada na Rafah.
- Ove operacije moraju prestati. U Rafahu nema sigurnih zona za palestinske civile. Pozivam na puno poštivanje međunarodnog prava i hitan prekid vatre - poručio je Macron.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.