open-navfaktor-logo
search
Preuzeli skoro dvije trećine koridora
Izrael poslao još jednu borbenu brigadu u Rafah
AUTOR: Anadolija
28.05.2024. u 11:05
get url
text
Izraelska vojska je u utorak objavila da je poslala još jednu borbenu brigadu u Rafah, na jug Pojasa Gaze, kako bi se pridružila brigadama koje su već na terenu.
Kako javlja radio izraelske vojske, pješadijska brigada Bislamach ušla je u ponedjeljak u Rafah, i šesta je borbena brigada u tom gradu.
Ova se objava smatra stvarnim proširenjem operacije izraelske vojske u Rafahu koja je pokrenuta 6. maja.
Do slanja nove borbene brigade u Rafah dolazi uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde (ICJ) u petak da Izrael odmah zaustavi svoju ofanzivu u gradu prepunom raseljenih Palestinaca.
Trenutna ekspanzija izraelskih snaga u Rafah približava Izrael ka potpunoj kontroli graničnog područja između Pojasa Gaze i Egipta, poznatog kao Filadelfijski koridor - demilitariziranu tampon zonu koja se proteže duž granice Gaze i Egipta.
Izraelska vojska je do sada preuzela kontrolu nad skoro dvije trećine područja koridora.
U Gazi je ubijeno najmanje 36.050 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 81.000 je ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.
Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.