open-navfaktor-logo
search
Yossi Cohen
The Guardian: Šef Izraelske obavještajne službe prijetio tužiteljici ICC-a zbog istrage o ratnim zločinima
"Trebala bi nam pomoći i pustiti nas da brinemo o tebi. Ne želiš se upuštati u stvari koje bi mogle ugroziti tvoju sigurnost ili sigurnost tvoje porodice"
AUTOR: The Guardian/Faktor
28.05.2024. u 16:35
get url
text
FOTO: The Guardian
Yossi Cohen, bivši šef Mossada, izraelske vanjske obavještajne službe, navodno je prijetio glavnoj tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i pokušao na tajnim sastancima izvršiti pritisak na nju da odustane od istrage ratnih zločina 2021, izvještava Guardian.
Cohenovi kontakti s tadašnjom tužiteljicom ICC-a Fatou Bensouda dogodili su se godinama prije njene odluke da otvori službenu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti na okupiranim palestinskim teritorijima, navodi se u članku u Guardianu.
Citirajući četiri neimenovana izvora, Guardian je izvijestio da je Bensouda obavijestila malu grupu viših zvaničnika ICC-a o Cohenovim pokušajima da je uvjeri, uz zabrinutost zbog "uporne i prijeteće prirode njegova ponašanja".
Tri od tih izvora bila su upoznata s Bensoudinim službenim otkrićima MKS-u. Rekli su da je tvrdila da je Cohen nekoliko puta vršio pritisak da ne nastavi s istragom.
Navodno joj je rekao: "Trebala bi nam pomoći i pustiti nas da brinemo o tebi. Ne želiš se upuštati u stvari koje bi mogle ugroziti tvoju sigurnost ili sigurnost tvoje porodice".
Jedan je izvor usporedio Cohenovo ponašanje s "uhođenjem".
Više izraelskih obavještajnih agencija vodilo je tajni "rat" protiv ICC-a gotovo desetljeće, izvijestio je Guardian.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.