open-navfaktor-logo
search
Traže ostavke
Građani protestovali ispred RTCG-a u Podgorici: Imamo pravo da se izražavamo na svom jeziku
Grupa građana okupila se danas na platou ispred zgrade Radio i televizije Crne Gore (RTCG) u Podgorici, kako bi izrazili protest, a povodom tvrdnji da menadžment Javnog servisa vrši pritisak na novinare koji koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika.
28.01.2023. u 14:56
get url
text

Novinar Radija Crne Gora Žarko Božović saopćio je prethodnih dana da mu je zabranjen rad u informativnoj redakciji zbog toga što koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika.

Okupljeni građani su zatražili od generalnog direktora RTCG-a Borisa Raonića da podnese ostavku. Kažu i da su se okupili kako bi dali podršku novinaru Božoviću.

- Ne želimo da dozvolimo da se diskriminiše bilo koji pojedinac, nije važno kojoj vjeri i naciji pripada. Gospodin Raonić se priklonio sviti koja negira sve crnogorsko, a nama je postupanjem prema Božoviću pokazao da je anticrnogorac i neko ko se želi priključiti onima koji negiraju sve crnogorsko - poručila je učesnica protesta Jelena Marković.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Ostavka Raonića"; "Onaj jedan novinar je jedan od nas"; "Zahtijevamo javno izvinjenje"; "Imamo pravo da se izražavamo na svom jeziku"; "Javni interes mora biti prioritet javnog servisa".

Javni servis mora da bude servis svih građana, poručio je sa skupa Gojko Obradović.

- Mislim da bi Raonić trebalo više pažnje da posveti tome da uravnoteži svoju energiju prema svim ljudima, pa i prema onima koji imaju osjećaj prema Crnoj Gori drugačiji od aktuelne situacije u državi - kazao je Obradović.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić poručio je okupljenim građanima da u Javnom servisu nema diskriminacije i da nikome nije zabranjeno da koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika. On je sa saradnicima prišao učesnicima protesta i pozvao ih na razgovor u kabinet, što oni nijesu prihvatili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.