open-navfaktor-logo
search
Šef hrvatske diplomatije
Grlić Radman uzvratio na prozivke: Komšić i dalje ne shvata da ne zastupa Hrvate
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u strahu je da će reformama u toj zemlji izgubiti položaj i još ne shvata da u tom tijelu ne zastupa Hrvate, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
10.09.2021. u 12:04
get url
text

Hrvatski šef diplomatije reagirao je time na Komšićevu izjavu u četvrtak da je "Grlić Radman hrvatski Vulin".

- Takva izjava više govori o Komšiću - odgovorio je Grlić Radman.

Komšić je to rekao u intervjuu za FTV nakon što ga je hrvatski ministar pozvao da podnese ostavku ako ne vjeruje u konstitutivnost naroda u državi kojoj je na čelu.

- Grlić Radman je hrvatski Vulin. Ima tu poziciju u Hrvatskoj kao što Vulin ima kod Vučića i nije moje da dalje ulazim u komentare takvih gluposti - rekao je Komšić.

Grlić Radman je rekao da kao šef diplomatije zemlje supotpisnice Dejtonsko-Pariskog sporazuma inzistira na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH koji propisuje "konstitutivnost triju jednakopravnih naroda i ostalih građana".

- I zbog te činjenice mene kao legalista Komšić uspoređuje s osobom koja ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku - zemlju članicu EU-a i NATO-a. No, to više govori o Komšiću nego o meni - rekao je Grlić Radman.

- Njegov strah od gubitka položaja nužnom promjenom Izbornog zakona, koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji - naglasio je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

Grlić Radman je istakao da Komšić i dalje ne shvata da u tročlanom BiH Predsjedništvu ne zastupa hrvatski narod, iako se tako predstavlja.

- Njega na to mjesto nije izabrao hrvatski narod. Nadalje, Komšićeva percepcija demokratije ne odgovara duhu vremena. A njegove prijetnje posljedicama visokom predstavniku potvrđuju tu činjenicu.

VEZANI TEKST - Ako bh. političari ne postignu dogovor: Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona?

Visoki predstavnik Christian Schmidt na konferenciji prošlog vikenda u Bavarskoj govorio je o potrebi da se kroz izmjene Izbornog zakona Hrvatima osigura ravnopravna zastupljenost u vlasti, ali i da se izbjegne model koji bi de facto doveo do uspostave tri izborne jedinice jer bi to bio put prema podjeli države.

Komšić je bio među onima koji su kritizirali Schmidta, rekavši da je stao na stranu HDZ-a BiH, odnosno da zagovara nove etničke podjele.

BiH treba "funkcionalna rješenja, a ne probleme", naglasio je Grlić Radman.

- Komšić ima pravo na drugačije mišljenje, ali nema pravo izigravati Ustav i Dejtonski sporazum dok god je on na snazi. Jer Dejtonski sporazum je međunarodno pravo. To su temelji međunarodnog poretka i demokratskog sistema - zaključio je Grlić Radman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.