open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar UN-a
Guterres: Posljedice govora mržnje posebno vidljive u nekadašnjoj nacističkoj Njemačkoj, Ruandi i Bosni i Hercegovini
Posljednjih mjeseci bilježimo porast i antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje na društvenim mrežama i u javnim govorima lidera, kazao je Guterres
AUTOR: Anadolija
18.06.2024. u 17:20
get url
text
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje.
Guterres je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje uputio saopćenje  u kojem je naveo da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba, pa čak i zločina protiv čovječnosti.
Naglasio je da su posljedice govora mržnje posebno vidljive u nekadašnjoj nacističkoj Njemačkoj, Ruandi, Bosni i Hercegovini i drugim mjestima.
 - Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, svi moramo raditi na potpunom eliminisanju govora mržnje - rekao je Guterres.
Upozorio je da je govor mržnje često usmjeren na širok spektar grupa na osnovu rase, etničke pripadnosti, religije, uvjerenja ili političkog mišljenja.
- Posljednjih mjeseci bilježimo porast i antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje na društvenim mrežama i u javnim govorima lidera - kazao je Guterres.
Generalna skupština UN-a je 2021. 18. juni proglasila Međunarodnim danom borbe protiv govora mržnje kako bi se promovirao međureligijski i interkulturalni dijalog i toleranciju u borbi protiv govora mržnje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.