open-navfaktor-logo
search
Dovoljno dokaza
Haker koji je upao u A1 ide u osnovnu školu, imao je pomagača iz inostranstva
Haker koji je upao u sistem A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100.000 korisnika tog telekoma ide u osnovnu školu. 
15.02.2022. u 16:59
get url
text

Počinitela policija svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvata tinejdžere od 14 do 16 godina.  

No, neslužbeno, haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina. 

Juče ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su porodičnu kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu. 

Imao je pomagača

- Već drugi dan provodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenja računalnih podataka i zloupotrebe naprava na štetu A1 Hrvatska.

Radi se o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage.

Bez obzira na to što se radi o maloljetnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počinitelju tog djela. Kad istraga bude gotova, bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava - rečeno je.

Policija je kazala da je maloljetni haker imao pomagača. Riječ je o osobi koja nije iz Hrvatske.

- U ovom trenutku je u tioku utvrđivanje identiteta te osobe rekla je policija.

Kakva je kazna za ovo djelo?

- Kod maloljetnih osoba naglasak nije na sankcijama, nego da preventiramo buduća kaznena djela. Za ova djela kazna je 3 do 5 godina zatvora, ali naglasak nije na tome. U ovom slučaju odgovornost je na maloljetnoj osobi, ne na roditeljima. Svaka osoba starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke - rekao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Direkcije policije.

- Policija nije dobila nijednu dojavu korisnika A1 da su zloupotrebljeni podaci, da je nastupila neka šteta - dodao je Grgurić.

- Nijedan sistem nije savršen, bilo je slučajeva proboja sistemmau NASA-i. Svaki hakerski napad je prilika da trgovačko društvo unaprijedi sistem sigurnosti. Mi u Hrvatskoj bilježimo porast od 25 posto raznih kibernetičkih djela. Tu su i one računarske prevare, manje je hakerskih napada - dodao je.

Kaže da često hakerski napadi počnu socijalnim inženjeringom, da se ide na najranjivije ljude.

Saopćenje MUP-a


Maloljetni haker je od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uvjet da ne objavi osobne podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 ethereuma (ETH). Indexu je u petak navečer javio da mu u roku od 72 sata, koji je zadao, nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu. No, kada smo zatražili dokaz, više nije odgovarao.

Naknadno su se oglasili i iz policije.

- Možemo potvrditi da su policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računarskih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska. Mjere i radnje poduzete tokom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1.

Skladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tokom dana pretragu kuće, pokretnih stvari (računara, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja - poručili su iz MUP-a.

Teleoperateru prijeti velika kazna

Agencija za zaštitu podataka provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperater napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2 posto godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperateru za naknadu štete, rekla je za HRT Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.