open-navfaktor-logo
search
Burna noć
Haos u Skupštini Crne Gore: Tuča, suzavac, privedeni zastupnici DF-a
Incident je prethodno izbio kada je stolu predsedavajućeg Skupštine prišlo nekoliko zastupnika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu dijelove tehnike, nakon čega je intervenisalo osiguranje Skupštine
27.12.2019. u 07:54
get url
text

U Skupštini Crne Gore dogodio se incident, nakon odbijanja amandmana Demokratskog fronta na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Svi zastupnici DF-a su privedeni. Sjednica je nakon pauze nastavljena, a glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Sjednica koja je prvo nastavljena desetak minuta poslije ponoći, prekinuta je pošto se dogodio incident kada su zastupnici DF-a pokušali da prekinu zasjedanje. Nakon što su udaljeni iz sale i odvedeni vozilima policije, sjednica je nastavljena i Zakon o slobodi vjeroispovjesti usvojen je sa 45 glasova zastupnika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i zastupnika SDP-a.

Incident je prethodno izbio kada je stolu predsjedavajućeg Skupštine prišlo nekoliko zastupnika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu dijelove tehnike, nakon čega je intervenisalo osiguranje Skupštine. Prema izjavama pojedinih zastupnika, bačena je "dimna petarda" ili suzavac. U plenarnu salu ušlo je kasnije i nekoliko osoba sa gas maskama na licu, prenijele su Vijesti.

Drugi zastupnici su svjedočili da je bačena i jedna flaša i da su iščupani mikrofoni.

Svi zastupnici DF-a su privedeni. U dvije marice sprovedeni su u podgorički Centar sigurnosti, navode Vijesti. Taj list javlja i da su uhapšene 22 osobe - 18 zastupnika DF-a i još četiri osobe.

Zastupnik DF-a Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja ga je sa grupom zastupnika prevozila nakon što su udaljeni iz skupštine.

Prethodno su se policija i zastupnici DF-a gurali u holu Skupštine.

-Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo zastupnici, ovo nije vaš dom. Sjednica se neće nastaviti dok se osiguranje ne obračuna sa DF-om. Odavde dobrovoljno nećemo izaći - rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a, dok su zastupnici DF-a bili u sali Skupštine.

 -Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo - rekao je on.

Zastupnici vladajuće većine i SDP-a zatim su se vratili u skupštinsku salu nakon incidenta.

-Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore - rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je rekao da su zastupnicima DF-a izrečene mjere udaljenja sa sjednice.

-Oni ne mogu prisustvovati sjednicama narednih 15 dana - objasnio je Brajović.

Prethodno su odbačeni amandmani na Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koje je u skupštinsku proceduru uvrstio Demokratski front, a koje im je dostavila Mitropolija, nakon višesatne rasprave u Skupštini o tom zakonu. Zastupnici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandmana DF-a na Prijedlog zakona.

Više puteva na sjeveru Crne Gore, kao i magistralni put u Zelenici i kružni tok u Budvi, tokom dana i večeri blokirale su grupe građana su u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Više osoba je privedeno.

Kako prenose Vijesti, vladika Joanikije pozvao je okupljene u Podgorici na mostu Blaža Jovanovića da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

On je pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se takođe u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu.

Joanikije je najavio i da će biti formirani "mjesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC-a."

Okupljeni su potom krenuli ka Hramu, a na čelu i začelju kolone su sveštenici jer su se pribojavali "ubačenih elemenata". Zahvalili se policiji koja je, kako su naveli, bila korektna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.