open-navfaktor-logo
search
Premijer u ostavci
Haradinaj ispitan u Hagu, branio se šutnjom
Danas sam se javio kao osumnjičeni kako bi obavio zakonsku obavezu na osnovu poziva Specijalizovanog tužilaštva. Dobio sam pravni savjet da uopšte ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam, kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva
24.07.2019. u 16:51
get url
text

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj branio se danas šutnjom i tako završio današnje ispitivanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog.
Kazao je da ne očekuje optužnicu.

-Danas sam se javio kao osumnjičeni kako bi obavio zakonsku obavezu na osnovu poziva Specijalizovanog tužilaštva. Dobio sam pravni savjet da uopšte ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam, kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Istakao je da nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju.

-Tražili smo objašnjenje [zašto je pozvan] ali nismo dobili, radi se o mojoj ulozi u OVK (Oslobodilačka vojska Kosova) ali ne nešto konkretno. Iskoristio sam pravo koje mi pruža zakon, da se branim šutnjom i s ovim sam završio svoj zadatak. Nisam dobio konkretne informacije, osim toga da se priča o mojoj ulozi u OVK, kazao je Haradinaj.

-Ne očekujem optužnicu jer znam svoje zakonsko stanje, dodao je kosovski premijer u ostavci.

Haradinaj je nešto prije 10 sati ušao u zgradu suda. Poslije njega je ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.

Prava osumnjičenog, o kojima se obavještava prije ispitivanja, predviđaju pravo da bude obaviješten da postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično djelo iz nadležnosti Specijalizovanih vijeća, pravo da se brani šutnjom, pri čemu se to pravo ne uzima u obzir prilikom utvrđivanja krivice ili nevinosti.

Specijalizovano tužilaštvo, odnosno Specijalni sud, je kosovski sud sa sjedištem u Hagu koji sprovodi istragu zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina u vezi navoda iz Izvještaja Savjeta Evrope 2011. godine.

U tom izvještaju piše da su zločine navodno počinili pripadnici OVK u periodu od 1998. do 2000. godine. Ovaj sud ima nadležnost nad krivičnim djelima izvršenim na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Iako kosovski, sud finansira Evropska unija i u njemu radi međunarodno osoblje.

Umjesto na Kosovu, sud se nalazi u Hagu a jedan od razloga je bojazan od zastrašivanja svjedoka "budući da se radi o osjetljivom pitanju i tome da se mogući osumnjičeni od pojedinih dijelova kosovskog društva mogu smatrati borcima za slobodu", saopštila je Vlada Holandije još 2016. kada je odlučila da udomi ovaj sud.

Istovremeno, bivši predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, koji je jutros stigao u zgradu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, napustio je zgradu tužilaštva, pritom izjavljujući da je ispunio svoju dužnost ali nije kazao kako je postupio pred tužiocem. Krasnići je tokom rata na Kosovu bio portparol i član Štaba OVK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.