open-navfaktor-logo
search
Krenuti ka EU
Hill: Sporazum Srbije i Kosova pravno obavezujući i bez potpisa
Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu pravno je obvezujući i bez potpisa, izjavio je u utorak američki ambasador u Beogradu Christopher Hill, istaknuvši kao jedan od ključnih elemenata sporazuma koji preuzimaju obaveze za obje strane postale dijelom procesa njihovih evropskih integracija.
21.03.2023. u 20:31
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić nakon pregovora Kurtijem: Nekakav dogovor postignut, ništa nisam potpisao

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusija oko toga, ali ne mislim da je to jako važno. Pravo pitanje je nastavak implementacije i to će biti zanimljivo vidjeti sljedećih mjeseci, rekao je Hill u izjavi agencije FoNet.

On je naglasio kako je vlastima u Prištini "jasno stavljeno do znanja" da je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) "hitno i važno", podsjetivši da je to obaveza koja je tripartitno prihvaćena prije deset godina - od Kosova, Srbije, ali i EU .

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao i EU, imaju sporazum kojeg se strane moraju pridržavati i osigurati njegovu implementaciju, rekao je Hill, istaknuvši kako je ZSO važna za srpsku zajednicu na Kosovu i njenu sigurnost i budućnost.

Upitan o izjavi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Aneks evropskog prijedloga primjenjivati ​​"do crvenih linija", američki diplomat je odgovorio kako je Vučić "jasno rekao što može prihvatiti, a što ne".

- Umjesto da govorimo o crvenim linijama, trebamo se fokusirati na činjenicu da je on vrlo jasan što može učiniti s EU, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba biti urađeno i na drugoj strani - poručio je Hill, prenosi Hina.

Nakon subotnjeg 12-satnog sastanka u Ohridu na kojem su Beograd i Priština, pod pokroviteljstvom EU-a, prihvatili Aneks evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa, a iz Washingtona i Bruxellesa više puta je naglašeno da su ti dokumenti pravno obvezujući, bez obzira što nisu potpisani, te da će to objema stranama biti mjerljiv dio pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.