open-navfaktor-logo
search
U srijedu pred sudom
Hrvatska: Optužnica protiv četiri ministra - Mandac, Žunac i Mišković očekuju nagodbe
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda za srijedu je zakazalo sjednicu o optužnici kojom su obuhvaćena čak četiri ministra, ali prije odluke o osnovanosti optužnice sud bi trebao potvrditi nagodbe troje optuženika koji su, kako se saznaje, priznali sve što im Uskok stavlja na teret.
27.12.2022. u 12:19
get url
text

Optužnicu protiv četverice bivših hrvatskih ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih iz dva kraka istrage zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja Uskok je podigao krajem oktobra.

Uz četvericu bivših hrvatskih ministara optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktorica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Taj je trojac, po tvrdnjama advokata, priznao optužbe i nagodio se s Uskokom pa očekuju izricanje presuda i prije formalnog početka sudskog postupka.

Advokatica Ane Mandac, Željka Pokupec, izjavila je za RTL da nakon što presuda postane pravomoćna, njena klijentica može započeti s izvršavanjem kazne, odnosno radom za opće dobro na slobodi.

Uz četvericu bivših ministar optužnicom je obuhvaćen i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, javlja Hina.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u pritvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao hrvatski ministar privrede, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio i lično zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Iz Horvatovog je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg hrvatskog ministra Aladrovića kojeg Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhapšen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem aprila.

Horvat je, kako se neslužbeno saznaje, uhapšen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Početkom oktobra Mandac je sporazumno osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje poticaja prijateljima bivše državne sekretarke Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.