open-navfaktor-logo
search
Zbog poreza
Hrvatska plijeni Tuđmanovu vilu
Kuća u koju se uselio Franjo Tuđman sa porodicom nakon povratka iz Beograda izgrađena je 1939. godine
02.11.2018. u 10:24
get url
text

Neredovnih platiša poreza ima i u porodici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, zbog čega se država uknjižila s potraživanjem u visini od 192.625,25 kuna (oko 50.000 KM) na njihovu porodičnu vilu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, piše Jutarnji.hr.

Riječ je o potraživanju spram Stjepana Tuđmana na osnovu postupka koji se vodio pri zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, a radilo se o postupku "osiguranja predlagača Republike Hrvatske protiv protivnika osiguranja S. T."

- U navedenom predmetu 19. novembra 2010. godine doneseno je prvostepeno rješenje, kojim je na osnovu isprave - rješenja za pljenidbu Ministarstva finansija, Porezne uprave - određeno osiguranje knjiženjem založnog prava u korist predlagača osiguranja na nekretnini protivnika osiguranja. Predmetno rješenje je potvrđeno odlukom Županijskog suda u Zagrebu od 27. aprila 2011. godine te je nakon knjiženja založnog prava u zemljišnoj knjizi spis okončan - navodi se u odgovoru sa zagrebačkoga Općinskog građanskog suda.

Zabilježba je stavljena na suvlasnički dio vile koji je bio u vlasništvu Stjepana Tuđmana, a danas on u njemu ima "pravo stanovanja" jer je darovnim ugovorom taj dio nekretnine prepisao na djecu. Pokušali smo razgovarati sa Stjepanom Tuđmanom, ali nije želio na tu temu ništa komentirati. Njegove firme uglavnom su ugašene, a posljednje dvije, Domovina d.o.o. i Domovina - holding d.o.o., su, kako se navodi na finansijskim servisima, u stečaju.

Sama zabilježba o državnom potraživanju na vili je provedena i u zemljišnim knjigama u kojima je vidljivo da je vila ove godine etažirana te da se sastoji od četiri suvlasnička dijela. U prizemlju se nalazi peterosobni stan ukupne površine 258 kvadratnih metara, čiji su vlasnici Miroslav Tuđman i Nevenka Tuđman.

Na prvom spratu i u potkrovlju je dvoetažni šesterosobni stan ukupne površine 328 kvadratnih metara, koji glasi na dvije kćeri Stjepana Tuđmana. Treći suvlasnički dio vile nalazi se u prizemlju, a riječ je o dvosobnom stanu površine 118 kvadratnih metara, i četvrti suvlasnički dio, odnosno trosobni stan na prvom spratu od 96,76 kvadratnih metara, te oba pripadaju Nevenki Tuđman. Na vili, osim spomenute zabilježbe, nema više tereta. Porodica Tuđman u vilu se uselila 1961. godine, kada se iz Beograda vratila u Zagreb.

Ankica Tuđman spominje vilu i svojoj knjizi "Moj život s Francekom", u kojoj opisuje kako su "...peterosobni stan u središtu Beograda, koji je imao oko 200 kvadratnih metara, prilikom preseljenja u Zagreb dali u zamjenu za stan koji su poslije 35 godina otkupili i u kojem i dan-danas žive". Nadalje dodaje da je zamjenski stan u Zagrebu trebalo urediti, jer nije bio uređivan od gradnje kuće 1939. godine.

- Vilu u Nazorovoj podijelili su na četiri jednaka dijela Ankica, Nevenka, Miroslav i Stjepan Tuđman... - pisano je u decembru 2001. Ostavinska rasprava u porodici Tuđman trajala je tako dugo zato što vila, koja se u spisima vodila kao "ulična obiteljska stambena zgrada", nije bila upisana u gruntovnicu.

- U julu je opunomoćenik porodice Tuđman zamolio sutkinju da odgodi donošenje rješenja o nasljeđivanju dok se ne okonča zemljišnoknjižni postupak - pisao je tada Jutarnji list. Nadalje se navodi da je u sudskom spisu ostavinskog postupka bio priložen i ugovor o kupoprodaji vile koji je bio ovjeren dan prije stupanja na snagu zakona koji je zabranjivao prodaju državnih vila kakva je bila i Tuđmanova.

Na ugovoru je naznačena cijena od 213.758 maraka. Jutarnji list je isto tako 2000. godine pisao da je Ministarstvo finansija, kojem je tada na čelu bio Borislav Škegro, vratilo Tuđmanovima gotovo polovicu te svote od 213.758 njemačkih maraka, koliko je porodica prije osam godina platila za otkup kuće i zemljišta u Nazorovoj.

Ta vila je, kako su ranije pisali mediji, između dva rata pripadala obitelji Wruss-Kostić, a u njoj je živio i Svetozar Rittig, ministar u prvim vladama komunističke Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.