open-navfaktor-logo
search
Prijeti mu više od 10 godina zatvora
Izabrano 12 sudija porotnika u postupku protiv Donalda Trumpa
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 11:26
get url
text
Donald Trump
Donald Trump
Na Državnom sudu na Manhattanu u četvrtak je 12 Njujorčana položilo zakletve pred sudijom Juanom Merchanom, koji će sljedećih sedmica pratiti suđenje kao porotnici i na kraju odlučiti o sudbini bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Sedam porotnika izabrano je u utorak, no dvoje je odustalo u četvrtak. Jedna od porotnica je diskvalificirana jer je njen identitet otkriven u medijima, a druga je uhvaćena u laži.
Sudija Merchan zamolio je medije, koji ne smiju objavljivati ​​imena porotnika, da budu diskretni u izvještavanju kako se posredno ne bi otkrio identitet svjedoka ili porotnika.
Prije početka suđenja, za koje se očekuje da će početi u ponedjeljak saslušanjem svjedoka, moraju odabrati još pet od šest zamjenskih porotnika koji mogu ući ako neko od dvanaestorke u odustane.
Trump je optužen da je krivotvorio poslovne dokumente u vezi s plaćanjem porno glumici Stormy Daniels da šuti o seksualnom odnosu s njim prije predsjedničkih izbora 2016. godine i prijeti mu maksimalno više od deset godina zatvora.
Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat, koji odbacuje optužbe, ponovno se žalio u četvrtak, rekavši da ga sudski proces sprečava u vođenju predsjedničke kampanje.
- Danima sjedim ovdje od jutra do mraka u toj hladnoj sobi - kazao je, ocijenivši suđenje vrlo nepravednim.
Merchan je naredio da Trump bude prisutan u sudnici svaki dan tokom suđenja ili će biti poslan u pritvor. Sudija mu je također naredio da ne zastrašuje ljude povezane sa slučajem, a sljedeće sedmice mora donijeti odluku o zahtjevu tužitelja da kazni Trumpa za uvredljive objave na društvenim mrežama protiv svjedoka i porotnika.
Prva tri svjedoka trebala bi biti ispitana u ponedjeljak, a tužitelji nisu htjeli odati njihov identitet Trumpovim advokatima kako bi spriječili zastrašivanje svjedoka.
Sudija se složio s tužiteljima te je također odbio zahtjev advokata da otkriju imena svjedoka uz obećanje da će ih sakriti od Trumpa.
Na spisku svjedoka tužiteljstva su Stormy Daniels i bivši Trumpov advokat Michael Cohen koji tvrdi da je glumici platio 130.000 dolara da šuti o seksualnom odnosu prema Trumpovom nalogu. No, još nije jasno kada će oni doći na red za ispitivanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.