open-navfaktor-logo
search
Završen drugi krug
Izbori na Kosovu: Samoopredjeljenje izgubilo Prištinu i drugi po veličini grad Prizren
U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu vladajući pokret Samoopredeljenje aktuelnog premijera Albina Kurtija je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren.
14.11.2021. u 22:50
get url
text

Od 12 općina u kojim se išlo u drugi izborni krug Samoopredeljenje je dobilo tek četiri - Gnjilane, Podujevo, Kamenicu i Štimlje, a nije dobilo ni Obilić, Đakovicu, Kačanik, Kosovo Polje, Vitinu i Orahovac.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, u Prištini je u drugom krugu glasanja u nedelju (14. novembra) pobijedio Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) sa oko 51 posto glasova dok je Arben Vitia iz Samoopredeljenja dobio oko 48 posto.

Vitia je priznao poraz i poželio uspjeh Rami, dok je novi gradonačelnik Prištine obećao da će raditi u korist svih građana Prištine.

U Prizrenu je više glasova dobio kandidat Demokratske partije Kosova (DPK) Šaćir (Shaqir) Totaj u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Mutahera Haskuku. Totaj je dobio 51 posto glaosva, a Haskuka skoro 49.

VEZANI TEKST - Lokalni izbori na Kosovu: U 11 općina gradonačelnici će se birati u drugom krugu

Kandidat za gradonačelnika Đakovice Ardian Đini iz redova Alijanse za budućnost Kosova je pobijedio u toj općini protiv Mimoze Kusari Ljilje, koja je bila kandidatkinja Samoopredeljenja. Đini je dobio oko 56 posto glasova birača, a Kusari Ljilja oko 43 posto.

U Gnjilanu je više glasova dobio Aljban Hiseni (Alban Hyseni) iz Samoopredeljenja u odnosu na Ljutfi Hazirija (Lutfi Haziri) iz DSK. Hiseni je dobio oko 51 posto glasova, a Haziri oko 48.

U Podujevu je dobio većinu glasova Špejtim Bulići (Shpejtim Bulliqi) iz Samoopredeljenja sa oko 51 posto glasova.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Samoopredeljenje je pobjedilo još u Kamenici i Štimlju. DSK je, osim Prištine, dobio Istok, Kosovo Polje i Vitinu. DPK je pobedila i u Glogovcu, Dragašu, Kačaniku i Vučitrnu.

Alijansa za budućnost Kosova je, osim u Đakovici, pobjedila još u Klini, Orahovcu i Juniku. Socijaldemokratska inicijativa je pobijedila u Mališevu. U Obiliću je pobijedio Džafer Gaši (Xhafer Gashi) iz Građanske inicijative za Obilić.

Od deset općina sa srpskom većinom na Kosovu, u nedelju na birališta su izašli samo građani Klokota, gdje je više glasova birača dobio Vladan Bogdanović (55,13 posto) u odnosu na Strahinju Spasića iz Građanske inicijative Srpska narodna sloga (44,87 posto).

U Mamuši je dobila Turska demokratska partija Kosova.

Predsjednik DPK Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) je rekao da је njegova partija u drugom krugu izbora pobijedila u pet općina i dodao da su građani Kosova odbacili "model vladavine jednog čovjeka"

- Nakon ovih izbora politička scena na Kosovu se promijenila. Nema više dominantne političke snage kao prije osam mjeseci. Građani Kosova su okrenuli leđa Aljbinu Kurtiju i pokretu Samoopredeljenje - rekao je Krasnići.

Krasnići je podvukao da je DPK osvojila ukupno devet općina.

Prethodno je lider DSK Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) rekao da je njegova partija pobijedila u drugom krugu u šest općina, uključujući glavni grad Prištinu.

- То је izvanredan uspjeh za Demokratski savez Kosova i za glavni grad - rekao je Krasnići, javlja Radio Slobodna Evropa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.