open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar Srebrenica
Izložba "Priče iz Srebrenice" otvorena u Zagrebu
AUTOR: Faktor
19.06.2024. u 09:18
get url
text
Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu danas je u zajedničkoj organizaciji sa Memorijalnim centrom Srebrenica otvorila putujuću izložbu "Priče iz Srebrenice".
Izložbu je uz veliki broj zvanica, uključujući ambasadore 30 zemalja u Republici Hrvatskoj otvorila ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Charlotte van Baak te direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.
- Hvala dr. Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebranica, što je podržao naš prijedlog da ova izložba bude danas i ovdje. Također hvala Charlotte Van Bekk, ambasadorici Kraljevine Nizozemske, što smo danas zajedno. Samo združeni u borbi za istinu i pravdu možemo graditi budućnost i bolji svijet za našu i svu djecu svijeta. To je naša moralna i ljudska obaveza, obaveza svih nas. A ovakvi susreti, izložbe, marševi i sjećanja iz dana u dan naš su etički imperativ bez priziva. I zato hvala vam što ste sa Srebrenicom i s nama danas ovdje - istakla je tokom svog govora ambasadorica Kovačević-Bajtal.
Mnogi su gradovi, kroz svoje programe, izrazili veliku želju i spremnost da obilježe 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ove godine ćemo putujuću izložbu Memorijalnog centra moći vidjeti u mnogim gradovima naše zemlje, ali i izvan nje. Danas je hrvatska javnost u mogućnosti da posjeti "Priče iz Srebrenice", zahvaljujući ambasadi naše zemlje u Hrvatskoj.
- Svaki predmet, svaka priča, svaka biografija predstavljaju neizbrisiv dio kolektivnog sjećanja na žrtve i trajnu opomenu da se ovakvi zločini više nikada ne smiju ponoviti. Naša je dužnost da čuvamo uspomenu na žrtve, ali i da širimo svijest o genocidu u Srebrenici kako bismo kroz edukaciju i dijalog gradili bolju i pravedniju budućnost. Ova izložba putuje svijetom sa ciljem da inspiriše ljude da se bore protiv mržnje, netolerancije i nasilja. Posebno želim istaknuti našu zahvalnost svima koji na ovakav način zajedno s nama doprinose memorijalizaciji i širenju istine o genocidu kroz ovakve zajedničke aktivnosti. Vaša podrška i angažman su od velike važnosti za naš rad i misiju. Zahvaljujem Ambasadi Bosne i Hercegovine u Zagrebu na gostoprimstvu i podršci u organizaciji ove izložbe. Također, želim zahvaliti svima koji su doprinijeli realizaciji ovog važnog projekta - poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica prilikom otvaranja izložbe.
Priče koje su tretirane izložbom su podijeljene na tri dijela; život, smrt i pronađeni predmeti. Na osnovu njih se svjedoči o osobi koja je ubijena u genocidu. Kroz izložene predmete žrtava genocida, njihove kratke biografije i videosvjedočenja preživjelih svjedoka genocida Memorijalni centar nastoji približiti javnosti istinu o genocidu u Srebrenici i sjećati se ubijenih žrtava čije priče se moraju čuvati od zaborava.
Izložba "Priče iz Srebrenice" će u prostorijama Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu biti dostupna javnosti do 21. juna, saopćio je Memorijalni centar Srebrenica.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.