open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane Srbije
Iznad Valjeva otkrivena nepoznata letjelica, dignuti MiG-ovi
AUTOR: Autor: Anadolija
30.03.2024. u 15:19
get url
text
MiG 29
MiG 29
Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je danas da je iznad Valjeva na visini od 5.500 metara otkrivena nepoznata letjelica, prenosi Anadolija.
- Danas, u 10.39 sati, stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta zračnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letjelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara. Na osnovu naređenja predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem zračnog prostora - navodi se u saopćenju.
Istaknuto je da se, u toku navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja, cilj izgubio sa odraza radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izvršili pretraživanje zone, po proceduri, s ciljem potvrde situacije.
Dodaje se da je nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem zračnog prostora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.