open-navfaktor-logo
search
Odluka predsjednika
Jakarta više neće biti glavni grad Indonezije
Autor: Faktor/Index.hr
28.03.2024. u 14:26
get url
text
Indonezijski parlament danas je odredio da dosadašnja metropola Jakarta ostaje ekonomski centar zemlje kao dio plana da se glavni grad preseli na otok Borneo.
Indonezija planira preseliti svoj glavni grad iz napučene Jakarte, čija je nadmorska visina sve niža, u Nusantaru, grad vrijedan 32 milijarde dolara koji se gradi u džunglama istočnog Kalimantana na Borneu.
Grad je vodeći projekat odlazećeg predsjednika Joka Widoda, koji je obećao bolju raspodjelu bogatstva i razvoja diljem arhipelaga, a ne samo na otoku Javi.
Vijeće "aglomeracije" bit će osnovano kako bi se uskladili razvojni planovi između Jakarte i njenih satelitskih gradova, prema novom zakonu od 18. marta.
Ministar unutrašnjih poslova Tito Karnavian rekao je nakon rasprave u parlamentu da bi Jakartu ipak trebalo i dalje razvijati kako bi se takmičila s drugim "gradovima svjetske klase" nakon što se sjedište vlade preseli u Nusantaru.
- Nakon što više ne bude glavni grad, Jakarta i dalje mora imati pečat posebnog grada kako bi mogla ubrzati ekonomski rast i povećati doprinos BDP-u zemlje - rekao je.
Jakarta ostaje glavni grad Indonezije dok predsjednik ne izda dekret kojim se Nusantara imenuje novom metropolom, što se planira ove godine. 
Očekuje se da će vlada ove godine održati ceremoniju Dana nezavisnosti 17. avgusta u Nusantari, a preseljenje hiljade državnih službenika planirano je do kraja ove godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.