open-navfaktor-logo
search
Stručno mišljenje
Komisija ljekarske komore u Hrvatskoj: Nema propusta u liječenju preminulog novinara Matijanića
Komisija za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske ljekarske komore (HLK) ocijenila je da nije bilo stručnih propusta u liječenju preminulog novinara Vladimira Matijanića, izvijestili su u utorak iz Komore.
18.10.2022. u 12:26
get url
text

U stručnom mišljenju utvrdili su da su u postupanju ljekara uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe ljekarske djelatnosti, javlja Hina.

Komisija je utvrdila da je "pacijent imao dostupnu zdravstvenu njegu na nivou primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te da nisu učinjeni stručni propusti ljekara koji se mogu povezati s nepovoljnim tokom bolesti COVID-19 - navode u saopćenju.

Iznijeli su i mišljenje da su kod Matijanića glavni razlozi fulminantnog toka bolesti i smrtnog ishoda bili "kombinacija nevakcinisanosti protiv bolesti COVID-19, virusom SARS-CoV-2 potaknuta ekscesivna aktivacija aberantnog imunološkog odgovora u sklopu neliječenog Sjögrenovog sindroma te izostanak antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19), verzija 5". 

Iz HLK-a su poručili kako zbog zaštite lićnih podataka nisu ovlašteni objaviti sadržaj stručnog mišljenja.  

Novinar portala Index Vladimir Matijanić umro je 5. augusta od posljedica zaraze koronavirusom, nakon čega je taj portal objavio potresne snimke njegovih telefonskih razgovora s radnicima KBC-a Split, kao i detalje o okolnostima njegove smrti.

Matijanić je umro u svom domu nakon što se više dana telefonski konsultirao o svom zdravstvenom stanju s radnicima KBC-a Split. Na sam dan smrti, tim Hitne pomoći dva puta je dolazio u njegov stan, a da u prvom dolasku, nije primijećena potreba da ga se hospitalizira.

Nakon smrti, Ministarstvo zdravstva osnovalo je posebnu komisiju koja nije utvrdila stručne propuste u liječenju Matijanića.

Komisija HLK-a također je provela postupak i pregledala cjelokupnu medicinsku dokumentaciju KBC-a Split, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kao i dokumentaciju privatne imunologinje s kojom je komunicirao Matijanić.

Ranije je Hrvatsko novinarsko društvo peticijom, koju je potpisalo više od 4.600 osoba, zatražilo da se oformi nova komisija pri Ministarstvu zdravstva, istaknuvši da članovi prvotne komisije nisu smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva, a zbog cjelokupne situacije, zatražili su i ostavku ministra zdravstva RH Vilija Beroša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.