open-navfaktor-logo
search
Puške, bombe, municija, uniforme...
Kosovska policija pronašla veću količinu naoružanja u blizni Zvečana, na sjeveru Kosova
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je naveo da su pronađeno naoružanje terorističke grupe planirale da koriste za napade na kosovske institucije
AUTOR: Anadolija
14.05.2024. u 22:16
get url
text
Zaplijenjeno naoružanje i oprema
Zaplijenjeno naoružanje i oprema
FOTO: Anadolija
Kosovska policija je danas u okolini Zvečana, na sjeveru Kosova, pronašla veću količinu naoružanja i vojne opreme.
Na vanrednoj konferenciji za novinare u prostorijama Regionalne policijske uprave Sjeverna Mitrovica, ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je kazao da je naoružanje pronađeno na osnovu informacija nekih građana i Kosovske obavještajne agencije.
Svecla je naveo da su pronađeno naoružanje terorističke grupe planirale da koriste za napade na kosovske institucije, prije svega na pripadnike Kosovske policije.
- Ovaj arsenal naoružanja je ostatak naoružanja terorističkih grupa vođenih od Milana Radojčića, finasiranih, dirgovanih i podržanih od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo je peti depo tokom godinu dana koje smo otkrili i to je još jedan dokaz direktne uključenosti države Srbije u tendenciju da se destabilizira Kosovo s ciljem njegove reokupacije ili njegovih dijelova - kazao je Svecla.
On je istakao da će svi koji su uključeni u nasilne i terorističke akte, koji ugrožavaju ustavni poredak i krše zakon, prije ili kasnije, biti dovedeni pred pravdu i bit će osuđeni za djela koja su izveli ili planirali u cilju ugrožavanja sigurnosti Republike Kosovo.
Generalni direktor Kosovske policije, pukovnik Gazmend Hoxha je kazao da je u blizini gvozdenog mosta prema Rudaru, kod Zvečana, tokom pretresa pronađeno naoružanje i vojna oprema.
- Danas je zaplijenjeno 1.588 municije, deset dugih cijevi, od kojih je šest K-47, dva laka mitraljeza, jedna poluautomatska puška Šatgan, 62 komada šok bombi, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, durbin, 4 radio veze, jedan zagušivač, rezervna oprema za radio vezu, 33 puna šaržera, osam praznih šaržera, sedam maski, jedna gas maska, jedan pancir, dvije ploče protiv metaka, jedna uniforma srpske vojske i deset uniformi kosovske policije, dio uniforme, jedan šator, oprema za dron i rezervna operma za oružje - kazao je Hoxha.
Zaplijenjeno naoružanje i oprema
FOTO: Anadolija
On je naveo da je u toku intervjuiranje jedne osobe, bivšeg kosovskog policajca, koji se dovodi u direktnu vezu sa naoružanjem pronađenim u blizini kuće u kojoj on radi.
Naoružana grupa Srba, predvođena Milanom Radojčićem, tadašnjim potpredsjednikom Srpske liste, 24. septembra prošle godine u Banjskoj, kod Zvečana, napala je Kosovsku policija i tom prilikom je ubijen jedan kosovski policajac, dok su u razmijeni vatre sa policijom nastradala i tri napadača.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.