open-navfaktor-logo
search
Postoji garanciono pismo
Kurti odbio zahtjev da Zajednica općina sa srpskom većinom bude preduvjet za članstvo Kosova u Vijeću Evrope
AUTOR: Anadolija
08.05.2024. u 14:48
get url
text
Albin Kurti
Albin Kurti
Premijer Kosova Albin Kurti odbio je zahtjev nekih međunarodnih faktora da Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu evropski nacrt statuta o Zajednici općina sa srpskom većinom, kao preduvjet za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.
Kurti je na početku sjednice Vlade Kosova izjavio da se Kosovo u posljednjih nekoliko sedmica suočilo sa novim uvjetom za prijem u Vijeće Evrope, što po njegovim riječima nema veze sa standardima za članstvo u ovoj organizaciji.
Premijer je kazao da je nakon uvjeta da se sprovede presuda Ustavnog suda Kosova o zemljištu manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno, iz nekih evropskih prijestolnica došlo i uvjetovanje slanjem nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu Kosova.
- Ne prihvatamo uvjetovanje članstva Zajednicom općina sa srpskom većinom. O normalizaciji sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu. Član 7. i 10. sporazuma se ne može izvući iz Sporazuma, staviti u centar ili iznad kao hitno - kazao je Kurti.
Kurti je na ovu temu govorio i na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, kazavši da je Kosovo ispunilo sve uvjete i preduvjete. Kako je kazao to je konstatovano i od Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope.
- Zahtjev da se Lajčakov nacrt statuta i drugih izaslanika pošalje na Ustavni sud Kosova oboren je tri puta od institucija Vijeća Evrope. Prvi put u Parizu 27. marta od Komiteta za politička pitanja i demokratiju, drugi put u Strazburu 16. aprila ponovo od Komiteta za politička pitanja i demokratiju i treći put u Parlamentarnoj Skupštini koja je imala plenarnu sjednicu - kazao je Kurti.
Kako je istakao, sa druge strane postoji garanciono pismo koji su potpisali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Glauk Konjufca i on kao premijer, u kome su kako se tražilo naveli da su spremni da realizuju Osnovni sporazum i Aneks primjene sporazuma, od prošle godine.
Premijer Kurti je ocijenio da je problem u tome što predsjednik Srbije Aleksandar Vučic nije potpisao Paket sporazuma, a Zajednica je dio tog paketa. Kurti je naglasio da je nacrt statuta Zajednice mogao da se proslijedi Ustavnom sudu da je dokument potpisan, ovako je to samo jedan non paper i nezvanični dokument koji nema potpis, ni pečat.
Odgovarajući na pitanja novinara da li to znači prekid dijaloga, Kurti je kazao da su postignuti Sporazum iz dijaloga u Briselu i Aneks iz Ohrida mnogo više od dijaloga, ali da je problem što Srbija nikada nije poštovala taj sporazum.
Glasanje za prijem Kosova u Vijeće Evrope trebalo bi da se nađe na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara država članica Vijeća Evrope 17. maja, međutim još nema potvrde da će se to i desiti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.