open-navfaktor-logo
search
Pozvao međunarodnu zajednicu
Kurti: Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin
Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je 28. septembra u Skupštini Kosova međunarodni faktor da kazni Srbiju zbog napada u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policijac.
28.09.2023. u 13:24
get url
text

VEZANI TEKST -  Sedam pitanja u vezi sa sukobom na Kosovu na koje Vučić nije dao odgovor

- Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin - rekao je na sjednici Skupštine koja je počela minutom šutnje za ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua, piše RSE.

Kosovska skupština saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se osudili napadi na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj u općini Zvečan poginuli su policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kurti je tražio i da partnerske države Kosova proglase organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" za terorističke.

Ove dvije organizacije, za koje se vjeruje da djeluju na sjeveru Kosova, Vlada Kosova je 29. juna proglasila za terorističke.

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Lila pozvala je na političko jedinstvo u trenutku, kada se prema njenim riječima, dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

- Nedelja koju smo ostavili za sobom je otkrila napad koji je organizovan i usmjeren direktno iz Beograda, da bi se rasplamsala vatra novog sukoba na Kosovu. Nijedna činjenica ne dovodi do bilo kakvog drugog zaključka - rekla je ona i ukazala na oružje koje je kosovska policija pronašla u oblasti napada.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnicqi pozvao je na međunarodnu istragu kako bi se dokazala umiješanost Srbije u napad u Banjskoj.

VEZANI TEKST- Kosovo: Pronađeno tijelo još jednog osumnjičenog za napad na kosovsku policiju

Kosovske vlasti napad u Banjskoj smatraju terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev (premijer Kosova Albin Kurti) teror".

Napad u Banjskoj osudili su SAD i Europska unija. Mnoge članice EU traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.