open-navfaktor-logo
search
U selima kod Mladenovca i Smedereva
Godišnjica još jednog masakra u Srbiji: Uroš Blažić ubio je devet, a ranio 12 osoba
Dvije žrtve Uroša Blažića bile su maloljetne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina
AUTOR: Faktor/Nova.rs
04.05.2024. u 11:31
get url
text
Uroš Blažić
Uroš Blažić
Nešto manje od 40 sati nakon nezapamćene tragedije u centru Beograda u Srbiji, u školi "Vladislav Ribnikar", 60 kilometara dalje, u selima kod Mladenovca i Smedereva, u noći 4. i 5. maja prije godinu dana, dogodio se još jedan masakr u kojem je stradalo devetero i ranjeno 12 uglavnom mladih ljudi.
Dvije žrtve Uroša Blažića bile su maloljetne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina.
Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili, a jedan od njih zadobio je trajne posljedice kvadriplegiju i ostao potpuno nepokretan.
Te noći 2023. samo dan poslije masovnog ubistva u beogradskoj školi, u kojoj je dječak ubica Kosta K. usmrtio devetero vršnjaka i domara, Blažić je pucajući iz automatske puške prvo u Duboni ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25).
Potom je u Malom Orašju usmrtio Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).
Blažićeve žrtve su te noći, 4. maja bile u grupi od dvadesetak mladih okupljenih pored logorske vatre. Pucao je na sve.
Pokušavajući da pobjegne policiji, Blažić je natjerao taksistu, prijeteći mu bombom, da ga odveze u Kragujevac gdje se sakrio u vikendici rođaka dok ga policija nije sljedećeg jutra, 5. maja pronašla.
Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva.
Okrivljeni u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu, prema Krivičnom zakoniku Srbije, nije moguće izreći doživotu kaznu zatvora, već maksimalnu u trajanju od 20 godina, što je prijedlog Tužilaštva.
Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i ujakov sin iz Kragujevca gdje je ubica i uhapšen.
Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina i za njegovog oca. Za optužene rođake optuženog, Tužilaštvo je predložilo kazne zatvora od po šest godina.
Uroš Blažić je na saslušanju priznao zločin, potvrdio da nije poznavao ljude u koje je pucao i dodao da ih je ubio "jer su ružno govorili o njegovoj porodici i njemu", ali i da bi "zaplašio ljude iz tih sela".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.