open-navfaktor-logo
search
Komemorativna akademija
Kurti: Otpor porodice Jashari bio je vrhunac drame u borbi za slobodu Kosova
 Pod patronatom premijera Kosova Albina Kurtija održana je Komemorativna akademija povodom 25. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova.
06.03.2023. u 19:27
get url
text

Akademija je počela intoniranjem himni Kosova i Albanije, te minutom šutnje za sve pale za oslobođenje Kosova.

Na akadamiji su bili prisutni premijer Kurti, ministri vladinog kabineta, članovi porodice komandanta Adema Jasharija, oficiri Kosovskih sigurnosnih snaga, porodice palih boraca, diplomate i drugi gosti.

Kurti je govoreći o herojstvu i žrtvi porodice Jashari, kazao da je njihova pogibija označila masovnu mobilizaciju dobrovoljaca u redove Oslobodilačke vojske Kosova, što je dovelo do oslobođenja Kosova od Srbije u junu 1999. godine.

FOTO: AA

Kurti je istakao da je otpor porodice Jashari u Prekazu, 5, 6. i 7. marta 1998. godine, bio vrhunac drame u nastojanju albanskog naroda da oslobodi Kosovo od okupacije Srbije.

- Na sceni moderne historije Kosova komandant Adem Jashari ne samo da je imao ključnu ulogu, već je bio i autor i akter te slavne ratne predstave, koja je donijela slobodu Kosovu. Do Epopeje 5, 6. i 7. marta 1998. došlo je nakon što se Adem Jashari cijeli život pripremao i trenirao, pisao i igrao sopstvenu ulogu u historiji - kazao je Kurti i dodao da je Adem Jashari svojom dubokom sviješću o potrebi borbe za slobodu Kosova, dao najplemenitiji primijer.

U ime porodice komandanta Adema Jasharija govorio je njegov bratanac Bekim Jashari koji je rekao da Epopeja OVK-a podsjeća na slavnu borbu mnogih generacija albanskog naroda koje se nisu štedile za slobodu i nezavisnost Kosova.

VEZANI TEKST - Dvadeset peta godišnjica pogibije porodice Jashari u Prekazu

Istakao je da je vjekovna žrtva, borba i prolivena krv osnova demokratskog Kosova.

U drugom dijelu akademije izveden je kulturno umjetnički program.

"Epopeja OVK" je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta u znak sjećanja na komandanta Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. ubijeni u napadu srpskih specijalnih policijskih jedinica. Također, tradicionalno ova tri dana zvaničnici i građani obilaze Memorijalni centar u Prekazu, a manifestacija se završava paljenjem vatri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.