open-navfaktor-logo
search
Zasjedanje u Sofiji
Kosovo postalo pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO-a
AUTOR: Fena
27.05.2024. u 12:51
get url
text
Vjosa Osmani
Vjosa Osmani
Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zahvalila je u ponedjeljak članovima Parlamentarne skupštine NATO-a nakon što je na današnjoj sjednici u Sofiji odobrena preporuka za unapređenje Kosova iz članice posmatrača u pridruženu članicu.  
- NATO je sudbina Kosova i ovo će odobrenje omogućiti da se čuje glas naroda koji je najviše pro-NATO. Nastavit ćemo naše napore s našim saveznicima kako bi napredovali prema članstvu u NATO-u - napisala je Osmani na društvenoj mreži X.
Delegati većine zemalja glasali su u ponedjeljak tokom sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji za unapređenje statusa Kosova u pridruženu članicu, dok je 14 bilo suzdržanih.
Parlamentarnu skupštinu čini 281 delegat iz 32 zemlje članice NATO-a a osim njih na sjednicama učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam skupštinskih delegacija posmatrača. Iako je Parlamentarna skupština NATO-a odvojena od NATO-a ona služi kao važna veza između NATO-a i skupština zemalja članica.
Pridruženi članovi ne mogu glasati o skupštinskim izvještajima, rezolucijama ili vodstvu, niti učestvovati u budžetu Parlamentarne skupštine NATO-a. No pridruženi članovi mogu davati odluke i amandmane na odluke te služiti kao posebni izvjestioci udruženi u odbore, kako bi predstavili svoje perspektive u izvještajima Parlamentarne skupštine.
Na proljetnom zasjedanju učestvuje i delegacija Srbije koja je zatražila da se Kosovu ne dodjeli status pridruženog člana a taj status trenutno ima devet zemlja među kojima su Bosna i Hercegovina i Srbija.
Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem, ali se obavezala Briselskim sporazumom kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.
S druge strane Kosovo je prihvatilo obavezu formiranja Zajednice srpskih općina no već jedanaest godina ta obaveza nije ispunjena a kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervala ističe kako Kosovo neće prihvatiti prijedlog Evropske unije za formiranje ZSO ukoliko Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.