open-navfaktor-logo
search
Vijeće EU najavilo
Nakon napada na civile u Rafahu: Vijeće za pridruživanje EU-Izrael razmatrat će kršenje ljudskih prava
AUTOR: Anadolu Agency
27.05.2024. u 22:42
get url
text
Napad u Rafahu
Napad u Rafahu
Vijeće Evropske unije saopćilo je danas da će sazvati sastanak Vijeća za pridruživanje EU-Izrael kako bi razmotrilo da li je Izrael, kao član glavnog tijela koje nadzire odnose između Brisela i Tel Aviva, ispunio svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava, javlja Anadolu.
- Sa Josepom Borellom i Vijećem EU-a odlučili smo sazvati Vijeće za pridruživanje EU-Izrael kako bismo ocijenili usklađenost sa Sporazumom o pridruživanju, koji sadrži obaveze poštivanja ljudskih prava. Ovo je snažan signal - navela je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib na društvenoj mreži X.
Saopćenje je izdato nakon jučerašnjeg izraelskog zračnog napada na šatore u kojima su smješteni raseljeni Palestinci u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, a svjetska zajednica je to nazvala nemilosrdnim i namjernim genocidnim akcijama.
Najmanje 45 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a blizu 250 je povrijeđeno u izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafahu.
- Moramo osigurati da naša pravila i vrijednosti poštuju svi, a prije svega naši partneri poput Izraela. Naš kredibilitet ovisi o tome - poručila je Lahbib.
Sporazum o pridruživanju EU-Izrael potpisan je 2000. godine i služi kao osnova za bilateralne odnose EU i Izraela, podstičući politički dijalog, ekonomsku saradnju i kulturnu razmjenu. Također uključuje eksplicitne odredbe u vezi sa zaštitom ljudskih prava i demokratskih principa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.