open-navfaktor-logo
search
Građani je podržali
Napustila policijsku stanicu: Učiteljica iz Novog Pazara dala izjavu zbog himne "Ja sin sam tvoj" u školi
Nakon nešto više od sat vremena, koliko je trajalo davanje izjave, učiteljica Adela Karaahmetović Melajac je u društvu supruga, brata i predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina napustila prostorije Policijske uprave u Novom Pazaru.
05.09.2021. u 14:28
get url
text

Nije željela da daje izjave za medije, kratko se zahvalivši na podršci okupljenim građanima koji su joj skandirali "ti si ponos ove čaršije", pišu Novosti.rs.

Prema nezvaničnim informacijama, izjavu u svojstvu građanina policiji bi trebalo da i direktor OŠ "Rifat Burdžović Tršo" Nusret Zuković.

VEZANI TEKST - Za Bošnjake u Sandžaku "Bože pravde" je provokacija, djeca školsku godinu počela himnom "Ja sin sam tvoj" 

Učiteljica Karaahmetović Melajac privedena je na ispitivanje u policiju nakon što je 1. septembra povodom početka nove školske godine ujmesto himne Srbije "Bože pravde" u školi pustila himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

Podsjetimo, početak školske godine u Srbiji obilježen je intoniranjem državne himne. Odluka o intoniranju himne "Bože pravde", koju Bošnjaci u toj zemlji ne osjećaju kao svoju, u školama je čin koji ne nailazi na odobravanje bošnjačkih roditelja i prosvjetnih radnika u Sandžaku.

Odluku da se himna "Bože pravde" intonira na početku školske godine donijele su vlasti Srbije. Takva odluka naljutila je sandžačke Bošnjake.

Na društvenim mrežama se pojavio i videosnimak iz Osnovne škole "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru na kojem se vide djeca, sa rukom stavljenom na srce, kako pjevaju himnu "Ja sin sam tvoj", koju je na razglas pustila njihova učiteljica Karaahmetović Melajac. "Ja sin sam tvoj" je himna Bošnjaka u Sandžaku.

Uslijedile su burne reakcije. U srbijanskim medijima odmah su najavljene sankcije direktora novopazarske škole, kao i učiteljice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.