open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnji pokušaj
Natopio odjeću kokainom, pa pokušao ući u Srbiju, odao ga miris kiseline
Srbijanski carinici su 13. decembra, u saradnji sa policijom, na aerodromu "Nikola Tesla" spriječili pokušaj jednog putnika da u zemlju uđe sa odjećom koju je prethodno natopio kokainom.
20.12.2021. u 14:57
get url
text

Sumnja koju su tada izrazili carinici, potvrđena je nalazom policijskih forenzičara jer je utvrđeno da je uzorak uzet sa garderobe i kofera - pozitivan na kokain.

Ovaj nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja droge otkriven je kada je 13. decembra iz Ekvadora, preko Amsterdama, u Beograd doputovao 51–godišnji makedonski državljanin albanske nacionalnosti.

Putnik se nakon preuzimanja prtljaga sa karusela uputio u zeleni kontrolni prolaz namijenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave, međutim to ne znači da u ovom prolazu nema kontrole.

Naime, prtljag pomenutog putnika je izdvojen za kontrolu na skeneru koji se nalazi upravo u zelenom kontrolnom prolazu i kada je uređaj pokazao neobičnu boju odjeće zapakovane u kofer, carinici su odlučili da sprovedu detaljan pregled.

Čim je putnik otvorio kofer, osjetio se jak miris kiseline, a sva odjeća koja se nalazila u prtljagu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. Pritom, u koferu sem odjeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gdje je kod prijatelja boravio 13 dana.

Na pitanje carinika zašto su stvari vlažne, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše.

Zbog sumnje da je odjeća natopljena nekom psihoaktivnom supstancom, carinici su izvršili preliminarni test na prisustvo narkotika koji je pozitivno odreagovao, pa je o slučaju odmah obaviještena policija. Nakon konsultacija sa Tužilaštvom naloženo je da se prtljag privremeno zadrži i pošalje na vještačenje što je i učinjeno.

Nalazom Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP-a potvrđeno je da su uzeti uzorci pozitivni na kokain, što znači da se radi o krivičnom djelu zbog čega će protiv putnika biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.