open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo u Beogradu
Odbačene krivične prijave protiv srbijanskih dužnosnika i desničara zbog podrške Wagneru
Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave protiv protiv ambasadora Rusije, direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), te protiv osoba iz desničarske organizacije Narodne patrole koja podržava rusku paravojnu grupu Wagner, saopćeno je u srijedu.
25.01.2023. u 15:29
get url
text

Grupa aktivista podnijela je prošle sedmice krivične prijave zbog djelovanja ruske paravojne grupe Wagner i njenih pristaša u Srbiji, te protiv ambasadora Rusije u Beogradu i šefa srbijanske Bezbjednosne informativne agencije (BIA).

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije "Oktobar", beogradski advokat Čedomir Stojković, optužujući grupu Wagner da regrutira državljane Srbije za učešće u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prijave su podnesene i protiv ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka i neimenovanih radnika u ruskoj ambasadi i Ruskom domu, te protiv više NN osoba koje su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu. Također protiv dvije osobe iz desničarske grupe "Narodne patrole" zbog organiziranja učešća u ratu ili oružanom sukobu, te protiv direktora BIA-e Aleksandra Vulina zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Hina.

Poziv dobrovoljcima iz Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je početkom prošle sedmice kritizirao pozive na ruskim portalima i društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa u kojima Wagner poziva dobrovoljce iz Srbije da se priključe toj paravojnoj grupi.

Vučić je odbacio navode da Wagner djeluje u Srbiji, ali je rekao da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu paravojnu grupu Wagner u Ukrajini.

U saopćenju objavljenom na internet stranici Tužilaštva navodi se da su prijave odbačene jer ne postoje osnova sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se tretira po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo smatra da su navodi krivičnih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljene osobe potiču građane Srbije da učestvuju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje se bore na strani Rusije, te da im organiziraju obuku, osiguravaju opremu i sredstva za "učešće u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi".

Podnosioc prijave se poziva na činjenice za koje lično smatra da su "opće i javno poznate, pa uslijed toga i neupitne" , navodi Tužilaštvo, po čijoj ocjeni one "u pravnom smislu, nemaju taj karakter", a pojedine navode iz prijave vidi kao "kontradiktorne".

Crtanje grafita ne može biti poziv na ubijanje Ukrajinaca

Više javno tužilaštvo odbacilo je i krivičnu prijavu protiv D. K. i više NN osoba iz ekstremno desne organizacije Narodne patrole zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, jer su tokom januara ove godine na više lokacija u Beogradu crtali grafite s logom Wagnera. I ta je prijava odbačena jer "ne postoje osnove sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", navodi tužiteljstvo.

Crtanje tog grafita, po navodima Tužilaštva, ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, ili biti poziv na "ubijanje Ukrajinaca", kako to tvrdi podnosioc prijave.

Grafit ne sadrži tekstualne poruke i grafičke simbole kojima bi se u aktualnom sukobu između Rusije i Ukrajine izazvala i produbljivala nacionalna mržnja između pripadnika ruskog i ukrajinskog naroda koji žive na teritoriju Srbije, istaknulo je Tužilaštvo.

Mural posvećen ruskoj plaćeničkoj paravojnoj grupi Wagner, oslikan ispod mosta na Savi u širem centru Beograda, antiratni aktivisti su u međuvremenu dva puta prebojali - prvi puta porukom "No war", a potom zelenom bojom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.