open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Osnivač zloglasnih Knindži: Ratni zločinac kapetan Dragan pušten iz zatvora u Lepoglavi
Ratni zločinac Dragan Vasiljković (65) poznatiji kao kapetan Dragan, pušten je iz lepoglavskog zatvora u subotu ujutro i potom protjeran iz Hrvatske.
28.03.2020. u 10:51
get url
text

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnjim satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prijelaza Bajakovo gdje je oko 9,30 sati protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Evropskog ekonomskog prostora u trajanju od 20 godina.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Ratni zločinac mučio, ubijao i zlostavljao

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom Domovinskog rata u Hrrvatskoj.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijskustanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

FOTO: Miranda Cikotić/Pixsell

Zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca. Budući da mu je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla u martu ove godine. Ranije su mu u čak tri navrata odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno kazivali.

Osnivač zloglasnih Knindži

Kapetan Dragan nepravomoćno je 2017. godine osuđen na 15 godina zatvora. Proglasili su ga krivim za dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Prošle godine kazna za ratni zločin smanjena mu je s 15 na 13 i po godina. Žestoko su se tad pobunile braniteljska i stradalnička udruženja iz Domovinskog rata smatrajući kako su tom presudom Vrhovnog suda ponižene sve žrtve velikosrpske agresije.

Kapetan Dragan, osnivač srpskih paravojnih snaga Knindže, nakon velikosrpske agresije na Hrvatsku otišao je u Australiju.

U bijegu je bio 43 dana. Uhapšen je u Novom Južnom Walesu.

U novembru 2012. godine australska vlada i tadašnja premijerka Julia Gillard su odobrili izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. On se opet žalio, ali mu je žalba odbijena 12. decembra 2014. na Federalnom sudu. U maju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud. Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.